22-årige Gustav vill utmana om en plats till Hawaii: "Ska gå för det"

Efter en dramatisk målgång 2018 vill han nu utmana om platserna till Ironmans eget VM.

delningar

Hela sex gånger har Gustav Hanssons pappa gjort Ironman eller den tidigare Järnmannen. För Gustav som är uppvuxen utanför Kalmar fanns det dock inga tankar på att gå i de fotspåren. Gustav spelade fotboll och tyckte inte att triathlon var något för honom.

– Jag tyckte inte att det var häftigt alls, jag tyckte det var lite töntigt och retade honom och hans kompisar. Det var samtidigt som jag höll på att gymma och tyckte det var häftigare. Men jag har alltid kollat på honom när han kört sina lopp och när jag blev äldre förstod jag hur coolt det är. När han hade kört sitt sista lopp så stod det lite grejer i källaren som jag tänkte att jag kunde använda, säger Gustav.

Efter att ha varit publik på Ironman 2017 gjorde Gustav som så många andra. Dagen efter loppet bestämde han sig för att anmäla sig och träna stenhårt under ett års tid. Den enda träningsbakgrunden han hade var att han tidigare spelat fotboll och styrketräning på gym. Han fick lära sig crawla, börja cykla och springa. Träningen för Gustav gick dock bättre än vad det gör för många och när det väl var dags den 18 augusti 2018 var Gustav i toppform.

– Det var väldigt nervöst. Jag visste att jag hade tränat på bra och hade ändå lite tidsmål som jag hade satt upp. Största målet var egentligen att slå farsans tid. Hans bästa tid var strax under elva timmar. Men de sista veckorna innan loppet gjorde jag väldigt många bra träningspass och tänkte att jag kanske skulle kunna gå under tio timmar, även om jag visste att det skulle bli väldigt svårt. Jag blev väldigt nöjd det var vad jag hoppades men jag kunde inte tro att det var sant, säger Gustav.

Under loppet visade det sig att Gustavs starkaste gren var cyklingen. Hans tid där stannade på 04:55:48 vilket var topp 100 av alla startande.

– Under simningen hade jag tänkt under 1.20, men jag trodde också att jag kunde köra snabbare så jag ställde mig vid 1.10 och kom upp efter 1.07. Det var en superbra en boost. Cyklingen var inga problem. jag hade bra tryck i benen, bra energi och klarade det under fem timmar. Sedan på löpningen fick jag sota lite för att jag hade tryckt på under cyklingen. Jag sprang maran på 3.49. Det var väldigt slitit de sista två milen men det tar jag lärdom av, förklarar Gustav.

Foto: Eric Duned

Kommer du att hålla igen mer på cyklingen nästa gång?

– Förhoppningsvis har jag tränat bättre och fått rätt träning. Jag visste ingenting förra året eftersom jag bara tränat på egen hand. Så jag hoppas kunna trycka på och ändå ha energi kvar och inte börja krampa som jag gjorde de två sista milen på löpningen. Jag tror att det handlar om fel intag av energi.

När Gustav sprang över mållinjen så var det inte helt odramatiskt. Gustav, hans familj och vänner visste att han var otroligt nära drömgränsen på tio timmar. Så fort han korsat mållinjen vände han sig om för att se vilken tid han fått. Ett jubel ekade då det visade sig att han klarat det men bara några sekunders marginal. Det officiella tiden landade på 09.59.42. Detta gav Gustav en tredjeplats i sin Age Group vilket innebar att han var väldigt nära en plats till Ironman Hawaii. Det var en tillräcklig morot för att anmäla sig igen och satsa ännu hårdare.

Även om han kom trea i sin Age Group så är Gustav inte nöjd än.

– Förra året tränade jag helt på egen hand men med lite hjälp av farsan, som kan det en del iallafall. Jag gick mycket på känsla och det jag trodde fungerade. För att lära mig läste jag mycket på internet och kollade lite scheman och pass. Men tills 2019 ville jag steppa upp och tog kontakt med en coach, Björn Andersson.

Gustavs coach Björn, är inom triathlonvärlden en välkänd profil. Han coachar många triathleter i Sverige, både amatörer och proffs.

– Han är lite av en triathlonlegend. Han har varit väldigt duktig under sin karriär men också som tränare. Han har hjälpt mig supermycket. Man märker att det är en helt annan nivå på träningen och man utvecklas hela tiden förklarar Gustav.

Hur är skillnaden i din träning nu, rent konkret?

– Den största skillnaden är att han har gett mig olika block som jag följer. Under ett block är det samma pass som är väldigt lika. Det är samma pass varje vecka men som steppar upp antingen med repitioner eller tider varje vecka. Jag känner och märker att jag blir bättre och bättre under blocken. Det började med en intervallperiod, nu är jag inne på tröskel och de sista veckorna innan Ironman blir det fyra veckor med distans.

Med hjälp av sin coach och ännu hårade träningsdos är är tanken att han ska göra sitt bästa för att nå sitt nästa mål. Drömmen är att kvala till Ironman Hawaii. I Gustavs Age Group som är 18-24 kommer det förmodligen bara att finnas en plats. För att vara säker på en plats behöver han alltså vinna. Eftersom Gustav i år blir 23 år så kommer han att ha två år på sig att kunna kvala i sin nuvarande Age Group. I år vill han inte jaga några tider, han vill vinna.

– Jag ska iallafall gå för det. Det blir ett race och jag tror att det kan passa mig bättre. Förra året visste jag egentligen ingenting om grejen. Då var det mer ett race mot mig själv. Efter att har spelat fotboll så är jag väldigt tävlingsinriktad och det är ju alltid roligt att vinna. Nu kan jag fokusera lite mer på platser och tider under loppet. Det kommer bli väldigt intressant, förklarar Gustav.

Kan det bli så att man springer lite taktiskt utifrån hur man ligger till?

– Så kommer det absolut att vara i år. Istället för att bara köra all-in och riskera att det blir som förra året med kramper och andra problem. Det kan bli att man håller igen eller trycker på ännu mer beroende på hur man ligger till. Men det kommer bli taktik, absolut.

Om Ironman 2019 går precis som du vill, hur blir det då?

– På simningen vill jag ligga ungefär på samma tid eller lite bättre än förra året, vilket jag borde kunna göra. På cyklingen har jag sagt att jag vill slå min förra tid. Det kommer att bli väldigt svårt men det borde gå. Björn är cykelexpert så jag hoppas få lite råd därifrån. Löpningen vill jag göra iallafall göra 20 minuter snabbare än förra året, runt 3.30, helst snabbare. Men man får se hur man känner sig och ligger till placeringsmässigt.

På löpningen hoppas Gustav kunna kapa mest tid jämfört med 2018 års Ironmantid.

Fem snabba med Gustav:

Favortipass: Solig swimrunträning med en polare Äter helst: Grillchips Favoritmusik på träning: Frank Ocean Starkaste gren: Cykel Favoritpryl: Diskhjulet

FAKTA

Gustav Hansson

Ålder: 22 år (23 när IM går)

Bor: Rinkabyholm

Jobbar: På Design online

Cyklar på: TREK Speed Concept

Springer i: Nike

Triathlondräkt: Saysky

Övriga intressen: skidåkning, TV-Spel

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar