46 år med Hotell Borgholm: "Vi slutar på topp"

Välkände krögaren blickar tillbaka. "Hett sommarplace på den tiden".

delningar

Efter en lång och framgångsrik historia med Hotell Borgholm har nu Owe Fransson, 73 år, och Karin Fransson, 67 år, valt att lämna över hotellet till en ny krögare.

Borgholmsbon Owe Fransson var 26 år när han övertog Hotell Borgholm år 1972. Hotellet började som ett modernt sommarhotell med levande orkester och måndagsklubben, en nattklubb som öppnade klockan 22.00 på måndagar.

Det var lite dansrestaurangstuk på hotellet. Vi var väldigt framgångsrika sommartid och kända i Sverige som ett hett sommarplace. Alla band ville stå på vår scen. Det var ett tecken på att vi låg i framkant, säger Owe Fransson.

År 1976 träffades Owe och Karin. Tysklandstjejen Karin var på semester på Öland och de båda fattade tycke för varandra.

– Hon flyttade hit året därpå och sedan dess har vi följts åt. Karin började laga mat i en lokal här i huset och det är det som har format dagens Hotell Borgholm, säger Owe.

Ryktet om att en tjej på Öland lagade mat utöver det vanliga spred sig.

– Karin var ingen köksmästare när hon kom hit. Hon är helt självlärd. En naturbegåvning i köket, säger Owe.

Under 90-talet försvann nöjeshotellet och man satsade allt mer på gastronomin. Hotellet blev en av landets ledande restauranger i den gastronomiska världen. Hotell Borgholm har idag en michelinstjärna.

– Karin lägger in sin kunskap och kärlek till hantverket och vi har mat som är lagad med bra råvaror. Hon älskar att laga mat och hon brinner för att det ska bli en bra produkt som kan glädja gästerna. Hon lagar en överrumplande och överraskande mat, säger Owe.

Hotellet är inte bara känt för den goda gastronomin utan även för den kända vinkällaren. Owes stora intresse för vin är upphov till att vinkällaren finns.

– Mitt intresse började gradvis på 70-talet. När gastronomin tog över mer och mer försökte jag lära mig så mycket som möjligt om vin och vilka som kunde passa till gastronomin. Idag har vi prisvärda viner i världsklass med bra kvalité, säger Owe.

Owe är nöjd med de åren som har varit.

– När jag började med det här tänkte jag att jag skulle hålla på så länge jag tyckte det var kul och än idag tycker jag att det fortfarande är kul, säger Owe.

Men nu har han insett att det är dags att lämna över rodret till någon annan.

– Det känns lagom som ett svenskt bra ord. Det är som en höjdhoppare i elitklass som har insteg 2.20 meter. När han tycker det är svårt att hoppa, då är det lagom att lägga av. Men vi slutar på topp, säger Owe.

Krögaren som ska ta över Hotell Borgholm heter Christofer Johansson. En person som Owe hittade själv och frågade om han ville ta över.

–Han har goda avsikter och kommer investera med mycket kraft och energi i verksamheten för att det ska bli bra. Han siktar högt mot stjärnorna och jag tror mycket väl att han kan bli känd, säger Owe.

Vid årsskiftet lämnar Owe och Karin över Hotell Borgholm till Christofer och då är deras plan att ta det lugnt.

– Vi har inga direkta planer mer än att vi ska ta kompledigt, säger Owe Fransson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar