70-åringen ska lyfta företagandet: "Jättespännande"

Den före detta bankmannen har lång erfarenhet inom företagande.

delningar

Mörbylånga kommun har de senaste åren hamnat långt ner på Svenskt Näringslivs årliga ranking inom företagsklimat i Sverige. För att ändra på detta har kommunen nu beslutat att anställa en tillförordnad näringslivschef. 70-åringen Pege Hussfelt är den person som får uppdraget.

– För oss är det viktigt att näringslivsklimatet är bra. Vi har med stor omsorg letat efter dem som är rätt person. Pege har många års bakgrund i företagarbranschen och ett stort kontaktnät. Han har hjärta i kommunen och min magkänsla säger att det är rätt person. Han ska arbeta fram ett underlag så att vi förstår mer hur det är att vara företagare i kommunen, säger Mörbylångas kommundirektör Ann Willsund. 

Pegetillträdde tjänsten som är på 60 % under måndagen och pågår i sex månader framöver.

– Jag är tacksam över att jag har fått det här uppdraget. Det ska bli jättespännande och jag känner att jag har energi för det, säger Pege Hussfelt.

För att förbättra företagsklimatet i kommunen innebär Peges uppdrag en rejäl genomlysning av kommunens näringslivsorganisation. Pege ska analysera vad som kan göras bättre och även titta på hur andra kommuner jobbar. Vilka deras viktiga nycklar har varit. Dessutom ska Pege fånga in synpunkter från företagen och dess företagare. Hur deras behov ser ut och vilka stöd de behöver.

– Under de här sex månaderna ska jag dokumentera hur läget är i kommunen och ta fram ett underlag för framtiden. Målet är i slutändan att få fram ett så bra underlag som möjligt för en näringslivsorganisation och att rekrytera en näringslivschef i framtiden, säger Pege.

Henrik Yngvesson (M), Pege Hussfelt och kommundirektören Ann Willsund.

– Vi har diskuterat hela året hur vi ska göra. Det är en lång process och vi kommer inte förändra näringslivsklimatet över en natt. Vi vill veta vad det är vi behöver sätta fokus på och jag hoppas att det här sex månaderna räcker för att få fram det vi behöver göra, säger avgående kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Pege Hussfelt är redo att ta sig an uppgiften.

– Jag ska arbeta utan någon bakgrundsinformation och helt förutsättningslöst, säger han.

FAKTA

Fakta om Pege Hussfelt.

* Bor i Färjestaden

* 70 år

* 40 års erfarenhet av företagsamhet inom bank. Är ordförande i Kalmar fabriks- och hantverkarförening. Var med och startade upp Källa Glassgård på norra Öland.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar