Bengt Kallenberg blir årets Ölandsfotograf: "Jätteroligt"

Bengt Kallenberg blir årets Ölandsfotograf, för fjärde gången. - Foto: Lovisa Essunger Lindblom

"Jag trodde faktiskt inte att jag skulle vinna i år".

delningar

Nu har det gått nio år sedan tävlingen Årets Ölandsfotograf drogs igång av Ölands naturskyddsförening. Varje år kommer de ut med ett nytt tema som fotografer runt om på Öland får tolka. När alla bidragen är inskickade väljer en jury ut en vinnare. I år var det Bengt Kallenbergs tur, igen. Detta blir fjärde gången han tar emot priset.

– Det är verkligen jätteroligt. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle vinna i år, säger Bengt Kallenberg.

Årets tema var "Mina Öländska pärlor". I sina 12 bilder följer Bengt Kallenberg Öland under ett helt år, från januari till december. Han tar oss till sina favoritplatser samtidigt som vi får ta del av olika versioner av ön. Vi får bland annat se det soliga, stormiga, dimmiga och snötäckta Öland.

Han berättar att han föredrar Öland under hösten och vintern. Då är det inte bara mindre turister, utan även bättre färger och ljus.

– Det är en helt annan stämning här då, säger Bengt Kallenberg.

När han satte sig för att börja planera sina fotografier för årets tävling valde han att gå en lite annorlunda väg. Han valde att ha alla bilder i svart-vitt, något som tävlingen inte sett mycket av förut.

– Jag tyckte att det verkade kul att testa ett lite annorlunda grepp i år, säger Bengt Kallenberg.

När juryn gick igenom bilderna hade de direkt fastnat för Bengt Kallenbergs bildserie. I sin motivering beskriver de dem som välgenomtänkta och varma bilder.

Urvalet har skett helt anonymt. Juryn har inte vetat vem som tagit vilka bilder. Detta menar Staffan Arvegård från Ölands Naturskyddsförening, även en del av juryn, gör det ännu tydligare vilken duktig fotograf Bengt Kallenberg är.

– Det märks att han går in för det och tar det på allvar, säger Staffan Arvegård.

Om man vill se Bengt Kallenbergs fotografier kan man besöka turistbyrån i Borgholm där de kommer stå hela juli. Efter det flyttar de till Naturrum Ottenby där de kommer att hänga augusti ut.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.