Björn ryter ifrån: "Ett galet beslut"

Björn Hedman tycker att Migrationsverket gör fel.

Kollegan och vännen blir nu hemskickad till sitt hemland av Migrationsverket.

delningar

Under hösten 2015 kom en 25-årig man till Sverige för att söka uppehållstillstånd. Den 25-åriga mannen fick praktik på Björn Hedmans restaurang Kalk i Löttorp och har varit kvar där sedan dess. Mannen får dock inte sitt uppehållstillstånd beviljat av Migrationsverket och ska nu skickas tillbaka till Somalia, sitt hemland.

– Han fick praktik hos oss och efter det anställde vi honom och han har varit här sedan dess. Han är vaktmästare, allt-i-allo och har hand om lokalvården. Han har skapat en stabil tillvaro här och så ska de likt förbannat skicka tillbaka honom. Det vore fantastiskt tråkigt, säger Björn Hedman, krögare på Kalk i Löttorp.

Redan i januari 2018 fick 25-åringen avslag från Migrationsverket och då överklagade Björn för första gången.

– Det har varit idiotiskt från första början. Vi överklagade och det skickades vidare till migrationsdomstolen. Då fick vi veta att det skulle komma ett beslut inom tre till sex månader. Men beslutet kom nu innan påsken och då fick han avslag igen. Det har alltså tagit 14 till 15 månader istället och nu har vi överklagat igen. Nu försöker vi övertyga migrationsöverdomstolen om att det är ett galet beslut, säger Björn.

Björn anser att Migrationsverket glömmer bort allt som har med människovärde att göra.

– För mig blir detta också en principfråga när vi mer eller mindre på lösa grunder ska skicka tillbaka en människa till ett land där det inte finns någon diplomatisk aktivitet. Det har inte funnits någon svensk ambassad i Somalia sedan 1992. Om man som svensk medborgare får rekommendationer om att inte åka till Somalia. Hur kan då migrationsverket tänka att det är nog inte så farligt att skicka tillbaka någon dit, säger Björn.

Björn hoppas att deras senaste överklagan kan hjälpa 25-åringen att få stanna kvar i Sverige.

–Han har tillräckligt med jobb för att klara uppehälle och betalar skatt. Vi tjänar ju pengar på att ha kvar denna mannen i landet men även en enkel ekonomisk beräkning verkar inte kunna stoppa systemet och byråkratin. Men förhoppningsvis kan det bli en återöppning av fallet. En sak är säker och det är att vi inte har överklagat för sista gången, säger Björn.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar