Bodil prisades för sitt kulturarbete: "Väldigt glad"

Bodil Petersson och Landshövdingen Thomas Carlzon. - Foto: Carl Winsth

Bodil Peterssons forskning bygger broar mellan konst och forskning – för det har hon fått priset SKAPA.

delningar

IMG_3085Stiftelsen SKAPA vill uppmuntra idérika människor genom att dela ut Sveriges största innovationspris – SKAPA. Ett pris som har instiftats till Alfred Nobels minne. Under tisdagen presenterades Kalmar läns vinnare Bodil Petersson. Bodil kommer att, förutom att få en prispeng på 10 000 kronor, även delta i den nationella tävlingen som avgörs i Stockholm den åttonde november.

– Jag är väldigt glad över att få vara här och jag tackar så hemskt mycket för äran. Det jag hade som mål i starten i mitt arbete var att jag skulle knyta an till konstnärer och försöka göra ett slags utbyte mellan konst och kulturarv. Då blev jag tipsad om att det fanns konstnärer på Öland som hette kulturella tankesmedjan. Jag hade då ett möte med dem och då kom vi fram till att det kändes rätt och vi gick vidare då och sa att vi skulle jobba ihop på Öland och det var där allting startade, säger vinnaren Petersson.

Bodils arbete bygger på att sammanlänka konst och forskning där tanken är att att gränsöverskridandet ska få allmänheten att tänka i nya banor och se kulturarvet på ett nytt sätt.

– Kulturarv på senare år har blivit väldigt hett igen. Många vill veta vad kulturarv är och många känner identifikation med kulturarv men få vet nog vilken dimension som finns av det. Och då tänkte jag att forskningen kunde ta det vidare och det var då det kom från min sida att kulturarv var något hett och jag ville jobba mer med konstnärer tillsammans med det levande kulturarvet, säger Bodil och fortsätter.

– Hela poängen var att åtta konstnärer skulle visa upp åtta kulturarvsplatser på Öland och det har gjort nu under de senaste två åren med ett, tycker jag, väldigt lyckat resultat. Varje vernissage har dragit väldigt mycket folk. Jag tror at nyckeln till framgång är att det finns ett förstående. De konstnärer som är med ska känna en dragning till forskning och de forskare som är med ska känna en dragning till konstnärerna, annars kan det bli ett främlingsskap som man känner att "det här är konstigt".

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar