Borgchefen om Eketorps förvandling: "Dynamisk process"

Stora förväntningar på premiärsäsongen i kommunens regi.

delningar

Eketorps borg har haft en stökig vår. Efter att samarbetet med Kalmar länsmuseum föll såg det mörkt ut för den forntida borgen. När Mörbylånga kommun sedan valde att ta över driften började det att ljusna igen. Nu står borgen inför ännu en sommar fylld med aktiviteter, men det var en lång väg dit.

På grund av vårens ovissheter fick borgen mycket kort uppstartstid inför sommaren. Planeringen fick skyndas på och man fick ta snabba beslut om vad som var möjligt och vad som helt enkelt inte skulle gå.

– Vi fick fråga oss själva, vad kan vi lova? säger Eketorps borgchef Stefan Ahlgren.

Den första stora frågan de fick ta itu med var personalen. Planeringen inför sommaren kunde inte påbörjas förrän de visste hur många de kunde anställa och vilka kompetenser de behövde. I dagsläget arbeta åtta personer på borgen.

– Det är en skön grupp. Vi har fått ihop en bra mix med unga och gamla, säger Stefan Ahlgren.

Med den lilla personalskaran klar var det dags att gå vidare till nästa steg, sommaraktiviteterna. För att få det att fungera med sina åtta anställda försökte de hitta några aktiviteter som inte alltid krävde att någon i personalen skulle vara där hela tiden.

För att lösa detta har de tagit fram många spel och lekar som kommer finnas inne i borgen hela tiden. De har även bjudit in lokala verksamheter som till exempel Anni Christina Equestrian och Experimentellt kulturarv Öland att hålla i aktiviteter runt borgen.

– Det har varit en dynamisk process. Vi var tvungna att titta på vilka klassiska aktiviteter vi absolut inte kunde släppa, som pilbågsskytte, och vad för nya grejer vi kunde plocka in, säger Stefan Ahlgren.

Borgchefen berättar att han varit på studiebesök på olika borgar och slott runt omkring Kalmar län för att se hur de gör. Något han snappat upp från sina besök är flexibilitet. Ett rum ska kunna användas till mer än en sak. Med detta i bakfickan har de nu öppnat upp borgen för mer än bara dagsbesök. Nu kan man även gifta sig där.

Borgens första brudpar kommer att vigas innanför murarna den 20:e juli. Borgen kommer fortfarande att vara öppen för besökare under bröllopet.

– Det var så de ville ha det, säger Stefan Ahlgren.

Han hoppas på att borgen ska få ta en ny form och bli ett ställe som man vill besöka för mer än bara historien.

– Ibland är Eketorps borg en historisk plats, men vi vill inte att det bara ska vara det. Vi vill att det ska bli en mötesplats, säger Stefan Ahlgren.

Även om borgen gått igenom svårigheter så tror ändå Stefan Ahlgren att det kommer att bli en bra sommar. Han säger att det inte går att jämföra med tidigare somrar, då borgen på ett sätt fått starta om på nytt. Detta styrker medarbetarna på borgen.

Mina Fredin.

– Det kommer inte att vara som det varit förut, men det betyder inte att det inte blir bra, säger Mina Fredin som arbetar på borgen.

Borgens sommarschema kan du läsa mer om här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar