Böter – om du inte plockar upp hundbajset

Genrefoton: Mostphotos, Agria Djurförsäkring.

Det som göms i snö, kommer tyvärr ganska ofta upp i tö.

16 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Är du en ansvarsfull hundägare eller slänger du blicken över axeln och tänker att ingen ser om hundbajset ligger kvar?

Hela 91 procent av hundägarna i landet säger att de plockar upp när hunden har bajsat. Det visar en färsk undersökning som Agria Djurförsäkring har gjort. Nu när våren stundar och snön börjar smälta bort syns spåren av bruna högar lite här och var.

Undersökningen som Agria genomfört visar att 30–45-åringar är den åldersgrupp som är sämst, eller kanske bara ärligast, där var sjätte hundägare erkänner att de inte alls plockar upp.

– Tyvärr ser man ganska ofta bruna, små högar på trottoaren eller gångvägar, men de flesta är jättebra på att plocka upp. Förutom att det är ett lagkrav, så tror jag att det är viktigt för att människor och hundar ska trivas med att leva nära varandra, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Om och var man måste plocka upp efter sin hund beslutar varje kommun, därför skiljer sig reglerna åt. Men ofta gäller det om tätbebyggda områden, parker, friluftsområden och på badplatser.

Undersökningen visa också att smålänningarna oftast lämnar kvar högen på marken, 21 procent, medan hundägarna i södra Sverige ligger i topp – där endast fem procent lämnar bajset på marken.

Att det handlar om ett brott mot miljöbalken är nog okänt för många hundägare. En fällande dom kan ge böter.

– Vi är skyldiga att bötfälla brottet, men vi har inte direkt en rutin för att ta fast folk som gör det, har Rolf Söderberg, kommunpolis i Västerås tidigare sagt till SVT Västmanland.

Tack vare att majoriteten av de svenska hundarna är vaccinerade minskar smittorisken av framför allt parvo och andra smittsamma sjukdomar i hundrastgården.

– De vanligaste smittsamma infektionssjukdomarna hos hund som sprids via avföring smittar heller inte människor, säger Patrik Olsson.

Majoriteten av dem som inte plockar upp säger sig bo på landet med naturen runt hörnan. Ett par privata markägare menar att de själva bestämmer över sin mark. Att bajspåsar ska vara miljöbovar är ett annat argument.

FAKTA

Fakta om hundbajs:

Det finns 881 000 hundar i Sverige

En hund bajsar minst 2 gånger per dag, det blir 1 762 000 bajskorvar per dag eller hela 643 miljoner bajshögar årligen.

Källa: Agria Djurförsäkring.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar