Då ligger polisens system nere: "Extra viktigt att vara försiktig"

Genrefoto: Bildbyrån, Mostphotos.

"Vi strävar efter en hög servicenivå", säger Emelie Lindvall hos polisen.

delningar

Varje år utfärdar polisen ett stort antal pass och nationella id-kort.

Nu går polisen ut med information på sociala medier att under helgen 26-27 januari stängs passystemet helt. Anledningen är att man kommer att göra en uppgradering av systemet.

Under den helgen kan du därför inte hämta ut pass eller nationella id-kort och inga provisoriska pass utfärdas.

– Uppgraderingen var tidigare planerad till tre dagar i slutet av november förra året. Nu genomför vi den istället under helgen den 26-27 januari. Stoppet blir nu en dag kortare, vilket är bra då vi strävar efter en hög servicenivå, säger Emelie Lindvall, processledare för resehandlingar hos polisen.

Under uppgraderingen kommer inga pass eller nationella id-kort att kunna lämnas ut, men alla som har bokat tid för att lämna in en ansökan kan göra det. Passexpeditioner med drop in-tider har också öppet som vanligt.

Skillnaden är att ansökningarna hanteras manuellt och att det kommer ta längre tid att få passet. Enligt polisen handlar det om någon eller några extra dagar.

– Vår ambition är det ska fungera så smidigt som möjligt men den manuella hanteringen gör att det kan ta något längre tid än normalt vid själva ansökningstillfället. Självklart är det en fördel om man har möjlighet att ansöka före eller efter stoppet, säger Emelie Lindvall.

En viktig sak att komma ihåg är att inga provisoriska pass kommer att utfärdas i Sverige i samband med uppgraderingen. Om man förlorat eller glömt sitt pass måste man vänta till helgen är över. Ska man resa inom EU kan man använda ett nationellt id-kort som resehandling i stället för pass. En förutsättning är att man är medborgare i ett EU- eller EES-land.

– Polisen får utfärda provisoriska pass men har ingen skyldighet att göra det. I samband med övergången har vi heller ingen möjlighet. Det är alltså extra viktigt att vara försiktig och att inte glömma passet just den här helgen, säger Emelie Lindvall.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar