Det här har länsborna helst på julbordet

Julmat, julbord. Pressbild: Hemköp/Axfood

Julostkakan äVilken är din favorit?r en favorit på julborden i Kalmar län – men det är inte lika populärt i övriga landet.

delningar

Julskinka, köttbullar, sill, lax och Janssons frestelse – det är vad det svenska folket helst vill ha på julbordet. Julborden runt om i Sverige följer traditionen, men det finns också tydliga regionala skillnader.

När invånarna i Kalmar län dukar för julbord får det gärna fyllas av x, x och inte minst – julostkaka. I region Sydost, som i statistiken innefattar bland annat Kalmar län, äter nämligen invånarna mer julost än i landet i genomsnitt. Det visar den julbordsstatistik som årligen tas fram av Hemköp.

På julborden i Kalmar län är det 43 procent som har julostkaka, medan det bara är 11-19 procent i övriga landet som vill äta julostkaka.

Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra Sverige? Nej, det hör till ovanligheten. De regionala skillnaderna visar att julölen står på bordet i Dalarna och Värmland. Rödkål och grönkål är andra favoriter.

I Skåne och Blekinge är brunkålen en självklarhet men julknäcke och julkorv serveras sällan. I norra Sverige älskar man sylta på julbordet, men även gärna pastej, julkorv och julmust. Brunkål däremot serveras nästan aldrig.

– Vi ser att många väljer enkla lösningar för att spara tid inför julen. Försäljningen av färdigskivad julskinka är ett exempel där vi ser en stor försäljningsökning. Vegetariska inslag på julborden är inte längre en trend utan något som finns hos de allra flesta, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp i ett pressmeddelande.

Vegetariska varor har under året ökat med närmare 20 procent på Hemköp. Vegetarisk prinskorv, vegobullar och griljerad kålrot är exempel på vegetarisk julmat. Matens ursprung är en stor del av hållbar julmat och kring våra högtider är det för många viktigt att köpa svensk mat.

Länsbornas favoriter på julbordet:

Brunkål 13%

Glögg 21%

Grönkål (fryst) 15%

Julknäcke 8%

Julkorv 19%

Julmust 20%

Julostkaka 43%

Julvört 20%

Julöl 19%

Köttbullar 19%

Leverpastej 17%

Nötter 21%

Prinskorv 22%

Risgrynsgröt 21%

Rödbetssallad 23%

Rödkål 21%

Senap 22%

Sill och Ansjovis 19%

Sylta 17%

Torkad Frukt 2%

Ägg 19%

FAKTA

Regionsindelningar:

Region Syd, här ingår följande län: Blekinge, Skåne

Region Öst, här ingår följande län: Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västmanland

Region Norr, här ingår följande län: Västerbotten, Norrbotten, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland

Region Väst, här ingår följande län: Värmland, Örebro, Dalarna, Halland, Västra Götaland                 

Region Sydost, här ingår följande län: Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland

Underlag: Försäljningsfördelning av julmat över landet, gäller hela dagligvaruhandeln 2017. Statistiken bygger på siffror från Nielsen, Svensk Dagligvaruhandel och Hemköps egen försäljning.             

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar