Experten: Så dyr blir din elräkning framöver

Matina Rosenberg, analytiker på Bixia Energy Management. Foto: Maxpixel, Bixia.

Matina Rosenberg, analytiker på Bixia ger en prognos över elpriserna framöver.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den extremt varma och torra sommaren har påverkat elpriset under den gångna vintern. Vinterns elpriser har varit nästan 50 procent högre än förra året, med ett snitt på 53 öre per kWh.

Den främsta orsaken till det höga prisläget är de låga nivåerna i våra nordiska vattenmagasin. Under stora delar av januari och februari har vi i Norden importerat el från andra länder för att täcka vårt behov.

Nu när vi går mot våren kommer priset att sjunka något eftersom det blir varmare och efterfrågan på el sjunker. De kommande tre månaderna räknar Bixia med att vi återigen kommer vara nettoexportörer av el, undantaget mycket kyliga dagar eller dagar då Tyskland har en överproduktion av vindkraft.  

Men eftersom tillgången på vattenkraft fortfarande är begränsad får vi fortfarande räkna med högre elpris än normalt. Enligt Bixias prognos hamnar snittpriset på 44 öre per KWh under vårmånaderna.  

– Det är många faktorer som påverkar elprisets utveckling. Prisprognosen är just en prognos som kan komma att förändras. Dels kan priserna bli högre om kylan slår till och den låga hydrologin består eller om kärnkraften inte går för fullt. Samtidigt kan lågtryck med mycket vind och nederbörd göra att elpriset blir lägre, säger Matina Rosenberg, analytiker och meteorolog på Bixia. 

Ett normalt år står vattenkraften i Norden för drygt 55 procent av den totala elproduktionen. Hittills i år har den legat på 51 procent. Fortfarande är tillrinningen i vattenmagasinen låg, vilket är normalt så här års. Den kommer dock att öka under våren för att kulminera i juni, enligt Bixia.

– Risken för en kraftig vårflod om det snabbt blir milt är mindre i år. Det beror på att snömagasinen har ett större underskott än ett normalår, säger Matina Rosenberg. 

Vindkraftsproduktionen har ökat kraftigt i Norden de senaste sex åren. Under 2013 stod vindkraften för sex procent av den totala elproduktionen och 2018 hade den ökat till tio procent. 

– Hittills i år har vindkraften stått för elva procent och vi räknar med att den kommer att stiga ytterligare under året eftersom det byggs mer vindkraft än tidigare. Under förra året tillkom 222 nya vindkraftverk i Sverige och enligt Svensk Vindenergi är prognosen för 2019 ytterligare 589 verk, avslutar Matina Rosenberg. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar