EXTRA: Misär och grovt djurplågeri avslöjat på bondgård

14 djur tvingades avlivas – resten omhändertogs: "Ger en signal om det akuta läget". OBS! Varning för starka bilder.

delningar

Under onsdagskvällen rapporterade 24Öland om ett ärende där en bonde på mellersta Öland hotades med djurskyddsförbud efter flera anmärkningar från länsstyrelsen. Nu har ett annat fall blivit känt.

Djurens bäddar efter att länsstyrelsen lyckats lägga på lite strö. Foto: Länsstyrelsen

En köttbonde i Borgholms kommun brast på totalt 15 punkter enligt djurskyddslagen, vid en oanmäld inspektion i slutet av juni. Djuren var grovt vanvårdade och bristerna gällde bland annat tillgång till foder, vatten, tillsyn och nödvändig vård, rapporterar Ölandsbladet.

Vid kontrollen möttes länsstyrelsen av en misär där nötkreatur vadade i 20-30 centimeter djupt gödselvatten, på grund av en vattenläcka och att utgödslingen inte hade fungerat på flera dagar.

Djuren hade heller inte tillgång till foder eller vatten – och på en tjur hade ett horn vuxit tre centimeter in i djurets huvud. I en annan del av ladugården var boxarna överbelagda och många djur led också av gödselbränna, som uppkommer när urin och gödsel fräter på huden.

En tjur plågades av att det egna hornet växt in i huvudet. Foto: Länsstyrelsen.

Efter kontrollen beslutade länsstyrelsen att med omedelbar verkan omhänderta och ta över skötseln av de cirka 160 djuren. I början av juli besökte en veterinär lantbruket. Då togs beslut om att 14 av nötkreaturen skulle avlivas direkt på grund av dålig hälsa. Resterande djur ska säljas, eller har redan sålts.

Flera av djuren hade för långa klövar. Foto: Länsstyrelsen.

Lantbrukaren har tidigare fått anmärkningar – och det har funnits en avvecklingsplan. Men trots chanser att avveckla djurhållningen själv har lantbrukaren inte gjort det. Enligt Gunilla Johansson, enhetschef på länsstyrelsens djurenhet, kan fallet leda till åtal. Vid en fällande dom blir det djurförbud för lantbrukaren.

– Det har tidigare funnits en avvecklingsplan men det är av flera orsaker och har inte bara med bristerna att göra. Här tog vi ett omedelbart beslut om omhändertagande och det ger en signal om det akuta läget, säger hon till tidningen.

Flera djur led av gödselbränna, som uppkommer när urin och gödsel fräter på huden. Foto: Länsstyrelsen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar