Laddar

Fiberlöftet som sprack: "Vi väntar fortfarande"

Kunderna blev lovade tillgång till fiber – ännu har inget hänt.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

För några år sedan beslutade Riksdagen att hela landet ska ha fast internetuppkoppling via optisk fiber. Kalmar, Torsås och Nybro är några av de kommuner som har investerat i fiber till sina invånare. På Öland däremot har Mörbylånga kommun och Borgholms kommun valt att inte göra det. 

Privatpersoner har då fått ta kontakt med andra aktörer, som Telia och IP Only,  för att få fiber till sina hus. Bland annat har orterna Norra Möckleby och Hulterstad i Mörbylånga kommun fått tillgång till fiber genom IP Only. Det finns de intressenter som har blivit lovade fiber men ej fått fiber nedgrävt till sina fastigheter och nu står de inför ett utgående kontrakt. 

– Det stod mellan Telia eller IP Only. Telia var bara intresserade av Färjestaden, Gårdby och Mörbylånga och resten av landsbygden brydde de sig inte om, säger Anders Waldenström, Sandby. 

Anders Waldenström bildade en styrgrupp tillsammans med fem andra personer och de fick sedan med flertalet intressenter i Gårdby socken och Sandby socken. De skrev sedan på ett tvåårskontrakt som löper ut till våren. 

– Vi har varit på dem flera gånger men inget har hänt under de här två åren. För någon månad sedan fick vi tag på en person på IP Only som berättade att det har varit många projekt på gång samtidigt. Det varit stor omsättning på personal och att de hela tiden har fått börja om från början, säger Anders. 

När kontraktet går ut i vår hoppas Anders att de får förnyat kontrakt. 

– På något sätt ska de förbinda Hulterstad, Stenåsa och Norra Möckleby så de är nästan tvingade att gräva ned fiber här förbi. Men det är bara att vänta och se. 

Kan IP Only hålla vad de lovat?

Relaterade artiklar