Filmarkiv blir tillgängligt för allmänheten: "Jag är en nörd"

Kjell Gerdin har sammanställt Borgholms biografs gedigna historia. "Ser mig själv som en bioforskare".

delningar

Från år 1917-1973 drevs Borgholms biograf av Einar Andersson. Den allra första filmen som visades på Borgholms biograf var Midnattsskeppet, en tysk deckare. Allt från actionfilmer, tecknade filmer och dokumentärfilmer har visats på biografen.

Nu har den tidigare förlagsredaktören Kjell Gerdin sammanställt alla filmer som Einar Andersson visade under sin tid. Sammanställningen har fått namnet Farbror Einars filmarkiv och har nu överlämnats till Borgholms bibliotek. Arkivet ska finnas tillgängligt och sökbart i Ölandssamlingen.

– Bakgrunden till det här är egentligen Borgholms Stads 200-årsjubileum. Hösten 2015 var det några filmentusiaster som konstaterade att under de 200 åren har vi haft biovisningar ungefär hälften av tiden. Året därpå firade vi lite med en filmfestival och visade några av de filmer som har gått under åren. Sedan tänkte jag att det här är ju en rätt begränsad tid som skulle gå att göra ett register på det som har visats. Jag är en nörd, jag vet, säger Kjell Gerdin.

Sammanställningen har totalt tagit tre år att göra och Kjell Gerdin har utgått från Ölandsbladets bioannonser som publicerades i tidningen varje tisdag och torsdag på sidan 2. Han har också kompletterat med inspelningsår, regissör och utmärkelser som filmen har fått.

– Jag ser mig själv som en bioforskare och det känns väldigt skönt att lämna ifrån mig den. Det är något jag har strävat efter hela tiden, säger Kjell Gerdin.

Borgholms biograf är den tredje största i Sverige och den första biografen som byggdes ute på landsbygden. Totalt arrangerades 10 868 filmkvällar och 3424 filmer visades.

Kjell Gerdin överlämnar filmarkivet till bibliotekarien Johan Ölmebring.

Kjell Gerdin.

Borgholms bio

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar