Fiskestopp fortsätter för att skydda hotad ål

Foto: HaV.

Stopp av kustfiske införs.

delningar

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) inför ett stopp för kustfiske av ål från den 1 november 2019 till och med den 31 januari 2020. Det som ett led i att fortsätta skydda den akut hotade ålen.

Fiskestoppet omfattar yrkesfiske och fritidsfiske i kust och hav inom EU, inklusive Östersjön där Sverige har ett begränsat kustfiske av ål. HaV ansvarar för att genomföra EU-beslutet i Sverige.

HaV väljer att införa förbudet för fiske efter ål i svenska kustområden under samma period som förra året. Det är nämligen då som den vuxna ålen passerar Öresund på sin lekvandring på väg ut ur Östersjön.

Det begränsade fisket som sker är störst i Kalmar, Blekinge och Skånes län. Under den föreslagna stopperioden kommer drygt 90 procent av fångsten från Öresundsregionen och består nästan uteslutande av vandrande blankål.

- Vi väljer att lägga förbudet under den period då den blankål som passerar kustområden i Öresund bedöms ha goda möjligheter att vandra utan att ytterligare påverkas av svenskt fiske. Detta då fisket efter ål på västkusten sedan tidigare är förbjudet. Vi är medvetna om att åtgärden begränsar fångsterna men ser samtidigt att möjligheten för ålens reproduktion ökar med förbudsperioden, säger Sofia Brockmark i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar