Första utflyktsguiden för barn har lanserats: "Väcka intresset"

Lekfull bok ska lära barnen om Kalmar och Ölands historia.

delningar

Sveriges första pyssel- och utflyktsguide för barn har lanserats och det är en produkt som har blivit framtagen inom projektet Unika historiska Kalmar Öland. Pyssel- och utflyktsguiden är för barn i sexårsåldern upp till tioårsåldern och innehåller olika knep och knåp som lär barnen om närområdets historia.

– Vi har inte hittat någon annan som har gjort en sådan här tidigare och det gör det extra roligt. Tanken är att väcka intresset för historiska platser hos barn. Att göra de nyfikna på historia och kulturarv. Barnen ska vilja åka till olika platser och övertyga sina föräldrar om att åka dit. De ska lära sig lite om den historia som finns på Öland och i Kalmar. Öland och Kalmar ska knytas ihop, säger Fredrik Wiebert, projektledare för Unika historiska Kalmar Öland.

Guiden består av 38 olika besöksmål bland annat Eketorp, Himmelsberga, Kalmar stad, Krusenstiernska och Skälby Gård.

– Den handlar om platser och enkla teman som finns i Kalmar och Öland. Slott, guld och skatter är ett tema. Murar och borgar på södra Öland är ett annat. De olika temana knyter ihop olika platser och det handlar om att man ska förstå hur saker och ting hänger ihop, säger Fredrik.

Eketorps borg

Pyssel- och utflyktsguidens bilder är illustrerade av Lena Thoft Sjöström. Guiden kommer att delas ut på turistbyråer och skolor i Kalmar och på Öland. I Kalmar kommer guiden endast att delas ut i årskurs tre på skolorna. På Öland delas den ut från förskoleklass upp till årskurs tre.

Aktörerna bakom boken är Kalmar kommun, Borgholms kommun, Mörbylånga kommun, Region Kalmar län, Länsstyrelsen Kalmar län, Statens Fastighetsverk, Destination Kalmar, Kalmar läns museum och Linnéuniversitetet.

Kalmar stad.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar