Från krigsflykting till kommunalråd: ”Oerhört tacksam”

För 25 år sedan flydde han undan kriget – nu är han ett högt uppskattat kommunalråd. "Ibland får man nypa sig lite i armen."

delningar

Balkankriget förde Ilko Corkovics familj till Lundegårds camping och stuga 110. Drygt 25 år senare har han snart suttit en mandatperiod som kommunalråd i Borgholm kommun.

– Ibland får man nypa sig lite i armen för att förstå att det är sant. Jag är oerhört tacksam för det förtroende jag fått av väljarna och välkomnandet jag fått av det svenska samhället, säger han.

I december 1992 anlände familjen till flyktingboendet på Lundegård.

– Direkt började jag läsa SFI och plugga på Komvux. Därefter blev det högskola och jobb på Skatteverket, där jag senare var chef i tio år, berättar Ilko Corkovic.

Snabbt blev han en del av det öländska föreningslivet – där fotbollen spelade en stor roll.

– Det var en dörröppnare för mig. Jag kom in i det svenska samhället och fick bli en del av ett sammanhang. På det sättet är idrotten enormt viktig, menar han.

Sedan 2002 är han politiskt aktiv i Socialdemokraterna. Vid valet 2014 blev Corkovic den mest kryssade politikern i kommunvalet på hela Öland.

– Att få det förtroendet känns helt fantastiskt. Jag är en tävlingsmänniska och vill hela tiden bli bättre. Där finns det många likheter mellan fotbollen och politiken, man vill se resultat och hela tiden utvecklas.

En av personerna som betytt allra mest för familjen Corkovic under den första tiden i Sverige var Agneta Ström på Lundegård.

– Hon bor inte kvar längre, men vi har så mycket att tacka henne för, och många andra. Man har hela tiden fått en klapp på axeln, vilket är jätteviktigt i integrationen.

Att Socialdemokraterna var partiet för honom stod klart tidigt.

– Det handlar om att ge människor chanser och att bry sig om andra. Därför var det självklart att socialdemokratin var något för mig.

Familjen har stannat kvar på Öland i över 25 år. Ett beslut som Ilko Corkovic är glad över.

– Kanske vårt allra bästa beslut var att stanna kvar här. Vi fick snabbt vänner och rotade oss. Dessutom är det enklare att visa vad man går för i en mindre kommun. Jag är så oerhört tacksam mot Borgholm och det svenska samhället som tog emot oss så väl. Så pass väl att en invandrare en dag kan bli kommunalråd, det känns riktigt bra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar