Glädjebeskedet: Därför blir elen mycket billigare i sommar

Så mycket mer kommer du sannolikt få över i plånboken i sommar, enligt Bixias sommarprognos.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Enligt elbolaget Bixias sommarprognos förväntas elpriserna i Norden hamna på i snitt 32 öre per kWh.

Det är cirka 40 procent lägre än förra sommaren, då elpriserna var extremt höga. Det beror främst på vädret som i år är mer gynnsamt för elproduktionen.

– Den hydrologiska balansen, det vill säga den samlade mängden vatten och snö i de nordiska magasinen, har stärkts under våren vilket gör att vi har en högre tillgänglighet på vattenkraft. Det i sin tur påverkar elpriset nedåt jämfört med våren 2018, förklarar Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Då försämrades den hydrologiska balansen och vi inledde sommaren med ett underskott. Sedan ledde det extrema sommarvädret 2018 till att magasinnivåerna blev extremt låga, vilket var en orsak till de höga priserna då.

Våren i år har varit övervägande mild och med stundtals intensiva lågtryck som fört med sig mycket nederbörd och fyllt på de nordiska vattenmagasinen. 

– Mellan mars och maj var nederbördsmängden drygt 8 TWh mer än normalt och vattenmagasinsnivåerna steg från ett underskott på minus 20 TWh i början på mars till minus 6 TWh i mitten av juni, säger Matina Rosenberg.

Foto: Bixia.

Även vindkraftsproduktionen har varit högre den här våren än förra våren eftersom vädret varit ostadigare och det har installerats mer vindkraft i Norden. 

– Vid flera tillfällen under våren och försommaren har spotpriserna varit nära noll, det beror på att det har blåst extremt mycket samtidigt som elanvändningen varit låg, fortsätter Rosenberg. 

Norden har varit nettoimportörer av el under stora delar av våren, men sedan några veckor tillbaka är vi återigen nettoexportörer i takt med att den hydrologiska balansen stärkts.

– Vi räknar med att vi kommer att vara fortsatt nettoexportörer under resten av sommaren, avslutar Rosenberg.  

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar