Hållbarhetstänk när skördefesten presenterade årets program

Runt 200 000 besökare förväntas lockas till Öland i slutet av september. "Det ligger i tiden".

delningar

I sedvanlig ordning är det återigen dags för skördefesten på Öland. Årets upplaga som hålls mellan den 25-29 september, blir den 23 i ordningen och precis som tidigare år presenterades några nyheter. Bland annat kommer anordnas en drive in-bio i Degerhamn som anordnas av Eldmörja.

– Vi har spelat in sju kortfilmer som vi kommer att bjuda på i Kalkbrottet i Degerhamn. Man kör ned men sin bil i Kalkbrottet och man behöver inte gå ur bilen, om det är dåligt väder, men vi kommer att göra det i alla fall på en stor led-skärm med livemusik till, säger Patrik Arthursson från Eldmörja.

Patrik Arthursson tillsammans med dottern Maja.

Invigningen kommer att ske i årets Ölandsby 2018, Källa. Där kommer Lill Lindfors att inviga årets skördefest.

– Vi hade velat ha invigningen mitt i Källa, men där går 136:an så polisen sa "nej, så roligt vill vi inte ha det", skrattar Helena Stegert och fortsätter.

– Så vi får flytta in den litegrann. Den kommer hamna på parkeringen på Källa bygdegård. Där bjuds det på lite lokala förmågor, spex och lite buskis.

Skördefesten beräknas locka runt 200 000 besökare. Vilket givetvis är väldigt roligt – men också en logistisk utmaning för arrangörerna och öborna.

Helena Stegert

– Så länge Öland är avlångt måste man försöka styra våra besökare hur de åker när de är så många. Skulle alla svänga höger mot konstnatten på fredagen så går det inte helt enkelt. Nu är konstnatten på hela Öland och det märks också att de från norr får fler besökare. Det gör också att man kanske får lite bättre köptillfällen, säger Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för skördefesten.

Att så pass många människor ska ta sig till Öland under den helgen innebär också att väldigt många bilar, husbilar och husvagnar kommer att köra på ön. En miljö- och hållbarhetsfråga som ligger skördefesten nära hjärtat.

– Vi jobbar och tänker på hur man kan hitta på så att evenemanget blir mer hållbart. Om tio år kanske alla kör elbil, men hur gör vi nu? Man kanske kan åka tåg till Kalmar, hyra elcyklar och så vidare. Vi måste börja spåna lite och det är en viktig fråga för oss, säger Pia Axelsson.

Och intresset för skördefesten – det bara ökar. Anledningen, om man frågar besökarna, handlar om tillgängligheten, att det är mysigt – och den lokalproducerade maten.

– Frågar man vissa besökare som har varit här flera år i rad så säger de alltid att det är så mysigt och att allting finns på en relativt liten yta. Man kan hitta närproducerad mat, konst och allting är öppet. Det ligger i tiden kan man lugnt säga, avslutar Pia.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar