Hamnkrogen förvandlas till 2019: "Dags att förändra"

En rad nyheter väntar när man går in i sin sjunde säsong.

delningar

Insidan av Seasalt Kitchen.

Seasalt Kitchens uteservering.

24Öland har tidigare berättat om Susanne Edéns framtidsplaner på att öppna upp en till version av Seasalt Kitchen i Kalmar. Innan dessa framtidsplaner förverkligas ska hamnrestaurangen i Färjestaden renoveras och förnyas.

Vi går snart in i den sjunde säsongen och efter att ha varit igång i sex säsonger kändes dags att göra lite förändringar. En del förändringar är redan gjorda. Vi har renoverat inne, byggt om baren, satt nytt tak, nya fönster och satt in värme. Men det slits väldigt mycket då det är ett hårt tryck på sommaren. Det är dags att bygga lite nytt, säger Susanne.

Susanne vill få ett bättre flöde i restaurangen och kortare väntetider på maten.

– Förhoppningsvis kommer OPV släppa en del av sin lokal bakåt åt oss och då kan vi öppna upp och ha ett kyl- och frysrum där. Då skulle det bli ett bättre flöde i köket, säger Susanne.

På uteserveringen är planen att en bar med kök ska byggas upp där det ska serveras kalla rätter.

– Det kommer inte lagas några burgare och inte heller bli någon grillvariantstil. Vi kanske ändrar om så att det blir en ny typ av stil utomhus och kanske nya möbler. Fokuset är att kunderna ska känna igen sig och att våra musslor och burgare ska leva kvar, säger Susanne.

Det kommer även införas mer skaldjur på menyn.

– Många tänker nog redan att vi är en fiskekrog på grund av namnet. Det är vi ju inte helt och hållet men vi kommer gå mer åt det hållet nu. Om vi får dit ett kyl- och frysrum kan vi ta in mer skaldjur och även jobba med färska skaldjur. Men inget är hugget i sten och det är det som är det härliga med restaurang, att det är så föränderligt.

Seasalt Kitchen öppnade upp 2013. Susanne hade drivit restaurang på Böda Sand i ett par år och kände att hon ville öppna upp något i Färjestaden där hon bodde.

– Jag kände att jag ville driva mitt eget och insåg att Färjestaden hade världens kapacitet och då hade det inte hänt så mycket i Färjestaden. Jag började leta lokal och folk sa nej det kommer aldrig att gå att driva någonting. Jag flyttade in i lokalen och kände att läget var fantastiskt. Jag och min delägare Mats satsade stort med våra privata pengar och sedan har det bara snurrat på, säger Susanne.

Konceptet med restaurangen var att det skulle vara en bistrorestaurang.

– Det skulle vara bistromat. Tanken har alltid varit att det ska vara ganska få rätter men att de ska vara bra och sedan har allt utvecklats åt lite olika håll, säger Susanne.

Under den första säsongen arbetade en kille som heter Henrik Alexandersson på Seasalt och han designade den populära burgaren som finns kvar än idag med hickorysås och aioli.

– Det är hans burgare, han har signum på den. Musslorna har jag med från restaurangen jag drev på Böda Sand.

Susanne har också drivit en inredningsbutik som hette Seasalt home men även ett bageri och lounge där Fredriks bröd och bakverk nu har sina lokaler.

– Jag känner att folk saknar pizzorna vi hade på loungen men som det ser ut idag finns det inget utrymme för det. Men det är någonting vi har i åtanke om vi skulle få öppna upp mer bakåt. På sikt drömmer jag om att få till en terass på baksidan, det hade varit fantastiskt med en sådan variant, säger Susanne.

Det personliga bemötandet och service är viktigt för Susanne.

– Det var därför jag öppnade det från början och jag är noga att se över det och är väldigt självkritisk. Det rullar inte av sig själv. Jag vill göra något som kan förändra verksamheten i det stora. Jag tänker på det lilla och vad som kan göras för att kunden ska märka någon skillnad. Men vi vill ändå vara mysiga och inte bli för stora.

Efter årsskiftet drar renoveringarna igång och tanken är att Seasalt ska öppna upp till påsk eller valborg 2019.

– Jag ser fram emot att bygget ska dra igång. Jag älskar när det händer nya saker. Hoppas att vi ror det i land och att det blir bra. Det finns alltid lite att pyssla med, det är kul och det gillar jag, säger Susanne.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar