Här är hjältarna som räddade huset från branden – hamnade själva på sjukhus

Hade inte kvartetten agerat så pass rådigt hade bostadshuset börjat brinna: "Var bara att agera snabbt."

delningar

Tillsammans med sambon Moa Renshammar driver Björn Johansson Prästgårdens Café i Smedby på södra Öland. Under lördagen agerade han även brandman, när en åker fattade eld i närheten av ett bostadshus på den lilla orten.

Björn agerade blixtsnabbt och skaffade fram flera brandsläckare och tillsammans med kompisen Mikael Öhman, svågern Nikolaj Renshammar och lantbrukaren Magnus Johansson, påbörjade de släckningsarbetet innan brandkåren hann till platsen.

Orsaken till branden uppges vara kortslutning i en elstolpe.

– Branden var stor som en tredjedels fotbollsplan ungefär, skulle jag uppskatta. Bostaden står precis bredvid ängen och när branden var en meter från bilarna kunde vi mota den, säger Björn Johansson.

När räddningstjänsten kom till brandplatsen återstod mestadels eftersläckningsarbete.

– Vi fick beröm av brandkåren som sa att om vi inte hade varit så snabba att banta ner elden så hade det nog gått riktigt illa och tagit sig i bostadshuset. Det var bara att agera snabbt.

Efter hjälteinsatsen fick Björn, Nikolaj och Mikael åka ambulans in till sjukhuset.

– Vi andades in relativt mycket rök från gräsbranden, men kunde åka hem senare på natten. Nu har jag varit hemma från jobbet för att vila upp mig. Man blev ganska trött av det här, säger Björn Johansson.

Trion fick syrgas-hjälp efter insatsen.

Hur är känslan nu, så här i efterhand?

– Jag har inte tänkt så värst mycket på det eller smält det hela. Det känns bra att det ändå gick så pass bra som det gjorde.

Dessutom var Marika Renshammar en räddare i nöden när hon klättrade in genom ett öppet fönster och släppte ut de båda hundarna som befann sig i huset.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar