Laddar

Hela Kalmar län bjuds in till "Vinterfest" på slottet

"Vi hoppas att alla får plats".

delningar

Den 9:e december klockan 16.00 arrangeras den 75-minuter långa konserten "Vinterfest 2018" på Kalmar slotts inre borggård. Det är Länsmusikens musikaliska gåva till hela Kalmar län och samtidigt ett unikt utvecklingsprojekt.

För den nya konserten vill man nämligen tillgängliggöra för hela länet. Och för att göra det kommer man bland annat erbjuda gratis inträde och man kommer ta in mellan 300-500 åskådare. Men samtidigt kommer hela konserten att filmas och erbjuds digitalt till bland annat sjukhus, omsorgs- och äldreboenden samt biografer på landsbygden.

Konserten kommer både att livesändas men också spelas in för att kunna visas under hela december månad. Allt detta för att tillgängliggöra musikupplevelsen för de människor som inte själva kan medverka på plats den 9:e december.

Och på Länsmusiken söker man även just nu efter fler kontakter som vill vara delaktiga i detta nya koncept.

– Vi vet att vi idag täcker sex av våra tolv kommuner med den här utsändningen. Men vi jobbar för att samtliga kommuner ska kunna ha möjlighet at ta emot det. Och är det exempelvis en omsorgsförvaltning eller en biograf som skulle vilja ta emot det här så är de välkomna att kontakta mig, säger Carolina Johansson, producent främst mot Barn och Unga på Länsmusiken.

Enligt Länsmusiken är konceptet helt nytt i sitt slag i Sverige. Och för att få rättigheterna, till den stora sändningen som nu är inplanerad, har det varit många samtal med upphovsrättsorganisationen Stim. Men man kommer däremot inte kunna titta på konserten som privatperson utan det är endast till utvalda mottagare.

– Det är många organisationer som är intresserade över hur utfallet kommer att bli. Så vi hoppas att konserten och projektet kommer leda till att fler tillgänglighetsprojekt genomförs, både i vårat län men också nationellt, säger Carolina Johansson.

Anledning till att man väljer att hålla festen på Kalmar slott har och göra med inslaget Christmas Carols-allsång, vars tradition sträcker sig ända tillbaka renässanstiden.

Och hela Konserten Vinterfest 2018 har cirka 60 medverkande. Bland annat orkestern Camerata Nordica med konsertmästaren Colin Scobie som flygs in från England. Sedan har man även grupper och ensembler från flera delar av länet.

– Vi är väldigt måna om att det inte är en kommun, utan vi är en länsorganisation. Så vi har försökt täcka in hela länet i den här konserten så det ska kännas extra aktuellt, säger Carolina Johansson.

Därför kommer en kör från Torsås att medverka, balettgrupper från Vimmerby, en ballerina med rötter i Hultsfred, en trio med rötter i Oskarshamn och Kalmar, en brassgrupp med ungdomar från Kalmar en barnkör från Mörbylånga med mera.

Och skulle festen mot förmodan behöva ställas in på grund av dåligt väder kommer konserten att flyttas in i Gröna Salen. Och i så fall kommer två reservkonserter att genomföras klockan 16.00 och 18.00.

– Vi hoppas att vi får bra väder den 9:e december och vi kan ta emot alla som vill delta i den här vinterfesten, avslutar Carolina Johansson.

Relaterade artiklar