Hemtjänsten protesterar mot nytt beslut: "Nästintill omöjligt"

Stopp för utkörning av hämtmat till äldre.

delningar

Flera personer har höjt sina röster om att hemtjänsten i Färjestaden inte längre får använda sig av matdistribution till sina äldre. Det är ett politiskt beslut som fattades för tio år sedan men först nu har blivit verklighet i Mörbylånga kommun, till januari 2019.

Nu protesterar anställda inom omsorgen och har skickat in ett medborgarförslag till kommunen.

"I beslutet som är lagt är det beviljat med 20 till 40 minuter för ett måltidsbesök hos våra brukare. Det är nästintill omöjligt att laga en näringsrik mat på så kort tid. Dessutom blir många av våra brukare stressade att behöva planera matsedel och inköp av råvaror. De vill inte heller att vi ska rota i deras kök", skriver som jobbar inom hemtjänsten.

Hemtjänsten i Färjestaden har bland annat kunnat hämta mat ifrån Arontorps kroppkakor, Hotel Skansen och Ölands köpstad. Istället för matdistribution ska hemtjänsten nu ställa sig och laga mat åt de äldre.

"Vi har under många år gjort fel och hämtat och kört ut mat till de brukare som råkat bo i närheten av något matställe. Det strider mot fattade beslut och även lagen. Den service vi som kommun ger en brukare måste vi kunna erbjuda även en annan. Då vi inte kan köra ut mat till de som bor i Ottenby så får vi inte köra ut åt dem som bor i Färjestaden", skriver omsorgschefen Pernilla Ekholm Slottner i ett mejlsvar till medborgarförlsaget.

Anställda inom hemtjänsten vill att matdistributionen ska vara kvar då den ger "ett ökat välbefinnande hos de äldre" och för att hemtjänsten ska hinna sitta med som sällskap under måltidens gång.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar