Historisk fotbollscup drar igång: "Full fart"

RM IF och Färjestadens GOIF blev förra årets vinnare av PAIF-cupen. Foto: Arkiv

Det är dags för den årliga inomhusturneringen.

delningar

För drygt 30 år sedan startade Persnäs AIF en inomhusturnering i fotboll för damer och två år senare tillkom det även en turnering för herrar. Idag kallas turneringen för PAIF-cupen och arrangeras alltid i början av januari.

– I början spelades något som kallades filtboll och man kunde slå bollen i väggarna. Under de första femton åren användes även små mål, säger Daniel Nilsson, en av PAIF-cupens arrangörer. 

Under de senaste åren har turneringen följt five-a-sideregler. Men i år är det andra förutsättningar då det är futsalregler som gäller.

– Vi har väl infört futsal lite i smyg de senaste fem åren. Dock har vi haft dispens från några andra regler och förra året var vi lite rebeller då använde vi stora mål fast vi inte fick och i år gick det inte att undvika längre. Men reglerna är ganska lika. Det som främst skiljer är att det är handbollsmål som används och att det blir straffspark efter fyra frisparkar, säger Daniel.

Herrturneringen spelas lördagen 5 januari där 16 lag gör upp om att vinna. Elva lag är redan nu klara men det finns fem platser kvar att fylla från kvalturneringen som arrangeras på torsdagskvällen.

Glömminge-Algutsrum IF är favoriter i herrturneringen. Böda/Högby är också heta om dem får det att rulla på, säger Daniel.

Herrturneringen är bara öppen för Ölandslag. Damturneringen däremot är öppen för alla lag och arrangeras lördagen den 12 januari med 12 lag i startfältet.

– Det blir nog svårt att gå runt Färjestadens GOIF, de är klara favoriter. De är duktiga inomhus och ligger en division högre än de andra, säger Daniel. 

Huvudarrangörerna Persnäs AIF ställer upp med ett lag i huvudturneringen och ett i kvalturneringen. 

– Vi vill gå vidare från kvalturneringen. Det laget vi ställer upp med i kvalet har 14- och 15-åringar som anfallare och i Rällacupen spelade vi 0-0 mot RM, vilket var en liten skräll. Vi vill gå vidare från kvalturneringen, säger Daniel.

Daniel tror att det kommer bli turneringar med full fart.

– Det kommer bli intressant det här med futsal och hur regelbedömningen är. Vilket lag som gynnas och vilka som missgynnas. Vi kan väl inte riktigt futsal men vi får se hur det går, säger Daniel Nilsson.

FAKTA

PAIFCUPEN spelas:

Torsdag 3 januari - Kval till herrarnas huvudturnering

Lördag 5 januari - Herrarnas huvudturnering

Lördag 12 januari - Damernas huvudturnering

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar