IRONMAN: Tredje gången gillt för Stefan

Stefan Ahlgren förbereder sig för fullt inför Ironman. - Foto: Tilda Eriksson

Han har tidigare varit anmäld till Ironman två gånger, men skador har hindrat honom från att starta.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Stefan Ahlgren från Skarpa Alby har varit anmäld till Ironman i Kalmar två gånger. Men en skada och byte av njure har hindrat honom från att komma till start vid båda tillfällena.

– Första gången jag skulle göra Ironman tränade jag oförståndigt och körde jag alldeles för hårt och jag gick sönder med bravur. Jag drabbades av ischias och tappade känseln under vänsterfoten. Det är något jag aldrig tänker på men det är en konsekvens av att vara korkad. Den andra gången jag var anmäld fick jag byta mina njurar, säger Stefan Ahlgren.

Ironman Kalmar går av stapeln den 17 augusti och då siktar Stefan på att stå på startlinjen. För att förbereda sig inför tävlingen har han den här gången tagit hjälp av triathleten Jonas Colting.

– Jag får ett träningsprogram var fjärde vecka från Jonas som jag kan följa. Det berättar för mig vad jag ska köra och hur hårt jag ska köra, man får inte välja. Det passar för mig. Jag har provat att göra det här själv och inte lyckats, så det känns bra att man kan få hjälp, säger Stefan.

För tillfället blir det minst 7 träningspass i veckan.

– Det är styrketräning, löpning, cykling och simning. Passen är från 1,5 timme till 2 timmar långa. Dessutom kan det bli ett morgonpass och ett eftermiddagspass. Till sommarprogrammet tror jag att det blir minst 23 timmar träning i veckan, säger Stefan.

På söndagar leder Stefan en crawlgrupp för sju andra i Borgholms simhall.

– Alla som är med och crawlar är anmälda till någon form av triathlon. Vi ska alla göra Ironman och det är ingen som har gjort Ironman tidigare. Sex stycken av oss ska göra den i Kalmar och två stycken i Jönköping. Vi kör teknikträning varje gång så att vi ska försöka bli lite bättre. Det är en progression hela tiden att vi ska simma längre och längre, säger Stefan.

För många andra är simning ett stort orosmoment i en triathlontävling men inte för Stefan.

– Simningen är det roligaste enligt mig. Jag hade gärna sett att simningen var två mil. Många är nervösa för simningen och att det är så mycket teknik. Men simning i en triathlon är runt 10 % av tiden. Det är en så liten del i det hela. Man har våtdräkt och kommer inte frysa och inte heller sjunka för den delen.

Att vara välförberedd inför Ironman är något som Stefan tror på.

– Jag har inget mål med någon tid. Det enda jag vill är att klara av den men samtidigt vill jag också vara så vältränad som möjligt så att man inte blir idrottsinvalid. Det finns ju ett liv efter Ironman också. Genom att veta att man är bra tränad och har kört långa pass så får man ett självförtroende och vet att man kan klara det här.

Tre snabba frågor till Stefan

Varför väljer du att göra Ironman?

– När Ironman arrangerades för andra gången i Kalmar var vi inne och tittade när en kompis deltog. Då skulle vi hålla koll på honom och då tänkte man kommer han klara det. Han kom sist under heroes hour. Det var bara adrenalin då och en magisk stämning. Då blev jag så sugen på att göra den på grund av stämningen, den är helt sjuk.

Vad tror du är det roligaste med att göra en Ironman?

– Att träna inför. Om det inte hade varit roligt att träna hade jag inte gjort det varje dag. När Ironman är över kommer jag fortsätta träna såhär men kanske inte lika mycket.

Vilket är ditt mål med att göra en Ironman?

– I min värld är det en prestation att klara det. Det spelar ingen roll om jag kommer in på 11 eller 15 timmar. Jag ska inte ta det på för stort allvar, utan ha en trevlig dag så att man orkar att le. Jag ska köra efter Ironmans egna slogan Race with a smile.

FAKTA

Om Stefan:

Ålder: 53 år

Bor: Skarpa Alby

Yrke: Destinationsutvecklare på Ölands Turistbyrå

Familj: Sambo, tre barn, fyra katter och tjugo höns

Intressen: Stefan är en anglofil och tycker om brittiska saker. Öland är även ett stort intresse.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar