Kalmar län är hönstätast i Sverige

Så mycket äter vi per person. "Den svenska äggbranschen har byggt upp ett starkt varumärke".

delningar

Skåne ligger i topp tillsammans med Östergötland när det gäller antalet värphöns i landet. Under 2018 fanns det knapp 7,7 miljoner värphöns på svenska gårdar, enligt statistik från Jordbruksverket. Det är två miljoner fler värphöns jämfört med tio år sedan.

– Äggsektorn har växt kontinuerligt under 2000-talet i takt med ökad konsumtion, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverket till Nyhetsbyrån Siren.

Sett till invånarantalet var hönstätheten som störst i fjol i Kalmar län, med över fem höns per person, det visar den sammanställning som Nyhetsbyrån Siren gjort på statistiken från Jordbruksverket.

– Hönsen finns i de områden där spannmålen odlas. Det är därför vi ser en koncentration till slättbygderna i södra Sverige. Den svenska äggbranschen har byggt upp ett starkt varumärke och gynnas bland annat av ett skydd mot import av färska ägg från utländska besättningar som inte är garanterat salmonellafria. Självförsörjningsgraden för ägg på konsumtionssidan ligger på runt 90 procent i Sverige, berättar Åsa Lannhard Öberg, som är jordbrukspolitisk utredare, till Nyhetsbyrån Siren

– Ägg marknadsförs numera som både klimatsmart och hälsosam mat. Dessutom har ägg en relativt hög ekologisk marknadsandel, det har blivit lite av en profilprodukt bland eko-varorna, säger hon till Siren.

FAKTA

Fakta Äggmarknaden:

* Äggförbrukningen i Sverige uppgick till 14,7 kilo per person under 2017.

* 85 procent av den svenska produktionen går direkt till konsumtion. Resterande del används i livsmedels- och läkemedelsindustrin.

* Den svenska äggproduktionen under 2018 bestod till 68 procent av frigående höns inomhus, 17 procent ekologiskt produktion, 12 procent höns i inredd bur och slutligen 3 procent frigående höns utomhus.

Källa: Jordbruksverket / Svenska Ägg

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar