Kampen för storhotellet på Öland går vidare: ”Ger inte upp”

Hotellplanerna har överklagats och försenats – nu ligger en ny detaljplan på bordet – och den här gången hoppas man kunna gå i mål med ett kongresshotell på Ekerum.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I december förra året kom det stora nederlaget. Borgholms kommun fick då nej till den delen av detaljplanen för Halltorp 1:21, som gav klartecken till ett 16 meter högt hotellbygge, med plats för 400 gäster.

Ett överklagande från den närmaste grannen har lett till mark- och miljööverdomstolens dom där de konstaterar att ett hotellbygge skulle innebära ”betydande olägenhet”.

Processen har pågått i över sju år – men Ekerum vägrar att ge sig.

– Vi ger inte upp. Det är något som behövs för hela näringen på Öland, menar Magnus Lagerlöf, vd på Ekerum.

Enligt Lagerlöf saknas det hotell i regionen som kan ta emot kongresser – vilket man siktar på att göra med ett eventuellt nybyggt hotell på Ekerum.

– 200 dubbelrum, kongressal, museum och marknadsplats för lokala entreprenörer är tanken att vi ska etablera i det här hotellprojektet som ska integreras i Ekerums nuvarande verksamheter. Man ska kunna vara kvar här i fyra-fem dagar och kunna aktivera sig på Sveriges aktivaste anläggning, säger Lagerlöf.

Han menar att Öland behöver förlänga säsongen utöver sommarmånaderna.

– Kan vi locka hit folk för ett Ölands-museum innehållande världsarvet Alvaret, Vrakriket och fornfynd från Öland, samt flera restauranger och caféer är det positivt för hela ön.

Ur buller-, trafik-, och natursynpunkter är domen från mark- och miljööverdomstolen positiv, menar han.

– Där konstateras det att det inte är på grund av det som vi inte får bygga hotellet. I den nya detaljplanen har vi tagit till oss av ”olägenheterna” och dubblat avståndet från grannen, samt minskat höjden på hotellet. Vi är positiva för att det här ska gå i lås, men vågar inte ropa hej för det.

Finns det någon tidsram för när hotellet ska finnas på plats? – Nej, det vågar vi oss inte på. Min företrädare sa att spaden skulle sättas i backen på hans tid, runt 2010.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar