KLART: Då öppnar Eketorps borg igen: "Många nyheter"

Mycket lägre entré är en av förändringarna när kommunen tar över driften.

delningar

Det var i slutet på februari som Kalmar läns museum meddelade att de hoppade av samarbetet med Eketorps borgÖland.

Orsaken var att de under flera års tid hade haft svårt att få ekonomi i verksamheten.

Knappt en månad senare kom beskedet att Mörbylånga kommun tar över driften av borgen och Stefan Ahlgren anställdes som projektledare.

På fredagen presenterade kommunen årets satsningar på Eketorps borg. Lördagen den 11 maj, under Öland spirar, öppnar man för säsongen. På nationaldagen den 6 juni sker den officiella öppningen.

 – Det är ett spännande och intensivt arbete med att få igång verksamheten vid Eketorps borg i år. Det är en fantastisk plats med stor utvecklingspotential. Vi vill att Eketorp ska komma närmare invånarna på södra Öland och att de ska känna att det är deras borg, säger Stefan Ahlgren i ett pressmeddelande.

Till 2019 kommer entréavgifterna att sänkas rejält med en förhoppning om att locka både fler och mer återkommande besökare.

Priset blir 50 kronor för vuxna och 25 kronor för barn under lågsäsong. Under högsäsongen blir det 80 respektive 40 kronor.

Säsongen förlängs från början av maj fram till slutet av september.

"År 2019 blir ett uppstartsår och besökarna kommer att få möjlighet att bidra med tankar och idéer hur Eketorps borg kan utvecklas som besöksmål", skriver Mörbylånga kommun.

Under högsäsongen blir det dagliga guidningar och aktiviteter för barn. Verksamheten fokuserar på fyra tidsperioder – järnålder, medeltid, nutid och framtid.

Man har en förhoppning om att koppla ihop Eketorps borg ännu tydligare med landskapet i omgivningen och den intilliggande Mörbylångaleden.

 – Vi vill att flera aktörer ska bli delaktiga och vara med att skapa en populär mötesplats och i framtiden en av södra Ölands bästa evenemangslokaler, säger Stefan Ahlgren. 

Kommunen har även tagit fram en ny hemsidan samt ökat närvaron på sociala medier som Facebook och Instagram.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar