Kommunens Ironmanbeslut överklagas till förvaltningsrätten

Årets Ironman avgjordes den 18 augusti. Det var sjätte året i rad som cyklisterna intog Öland. - Foto: Karl-Oskar Karlsson

Politikern bakom överklagan: "Det här gör jag lika mycket som kommuninvånare".

delningar

I samband med ett kommunstyrelsesammanträde i mitten av augusti beslutade sig Mörbylånga kommun för att teckna ett nytt samarbetsavtal med Destination Kalmar. Avtalet gällde en fortsättning för Ironman där Mörbylånga kommun årligen kommer sponsra arrangemanget med 350 000 kr.

Det nya kontraktet med Ironman tecknades på fem år, mellan 2019-2023, vilket ger en sammanlagd summa på 1 750 000 kronor.

"Förutom möjligheter för näringslivet att få en förlängning av säsongen ger evenemanget en god marknadsföring av vår kommun, då tävlingen får stor massmedial uppmärksamhet både nationellt och internationellt", skrev kommunchefen Ann Willsund i en tjänsteskrivelse.

Nu har Anders Wassbäck (V) överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Växjö, rapporterar Ölandsbladet. Vänsterpartiet, tillsammans med Miljöpartiet, var de två partierna som motsatte sig beslutet vid kommunstyrelsesammanträdet.

Bland annat påpekar Wassbäck i sin överklagan att pengarna vidarebefordras till Ironman Sweden AB, som tillhör en internationell koncern som på företagsmässigt grunder driver idrottsevenemang.

– Det här gör jag lika mycket som kommuninvånare. Jag har inget emot evenemanget men jag tycker inte det här är förenligt med kommunallagen att använda skattebetalarnas pengar till kommersiell verksamhet, säger Anders Wassbäck (V) till tidningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar