Kostcoachen: "Så börjar du äta rätt"

Foto: Matilda Taylor/Mattis Andersson

Var tredje vecka kommer Matilda Taylor presentera ett kostschema som är utformat för dig som är eller vill bli triathlet.

delningar

Kosten, wow, vart ska man börja? Som om all träning inte vore nog ska vi också lära oss äta rätt? Ja, visst! 

För att kroppen ska kunna prestera på högsta nivå måste vi börja med att ge den möjligheten. Vi måste ge våra kroppar chansen att utvecklas tillsammans med rätt dos träning och med rätt mat. När vi tränar bryter vi ner musklerna och det är i vila och återhämtning som vi även bygger upp kroppen.

Med hjälp av rätt kost och med rätt näring hjälper vi kroppen på traven i sin utveckling. För att prestera behövs mat, det har nog inte undgått någon. Men vad ska man då äta? 

Min filosofi är enkel. Åt så ren mat som möjligt med så lite tillsatser som möjligt. Då gör du det enklare för kroppen att tillgodose sig näringen och kan sen omvandla den till styrka och kraft i sina träningspass. 

På den här resan tillsammans med Triathlonskolan kommer jag att finnas för dig och ge dig små tips på hur du lättast tar dig an triathlons fjärde gren – nämligen kosten!

Här nedan finner du ett upplägg där tanken är enkel. Du ska in och experimentera i köket med några av de bästa råvarorna vi har. Var kreativ, använd fantasin och låt dig inspireras.

Varje dag har tre olika alternativ till varje mål. Välj det du tycker passar dig bäst och variera dig för varje dag. Vem vet, kanske hittar du en ny favorit?

Kostupplägg:

Börja varje dag med ett stort glas vatten (gärna citronvatten) och välj vatten till varje måltid. Glöm inte att dricka vatten även mellan måltiderna.

Frukost:

- Havregrynsgröt med jordnötssmör, banan och valnötter. Ett ägg och citronvatten.

- Omelett med spenat, avokado och kokosolja. Citronvatten och en kiwi.

- Kvalitativt bröd (gärna surdeg, rågbröd eller glutenfritt bröd) med avokado och ägg. Citronvatten och en frukt.

Lunch:

- Kyckling, sötpotatis och grönsaker.

- Lax, rotfrukter, grönsaker.

- Omelett med grönsaker och en smoothie på banan, blåbär/hallon, spenat, kokosolja och havremjölk/mandelmjölk. 

Middag:

- Tabbouleh på quinoa med kycklingbiffar (Kikärtsbiffar om du föredrar vegetariskt) och grönsallad.

- Kycklingfärssås med massor av rivna morötter och ruccola. Surdegsbröd till är valfritt. 

- Fisk, blomkålspuré och stekta grönsaker.

Mellanmål:

- Smoothie på banan, frysta bär, spenat, växtbaserad mjölk, vanilj och kardemumma. 

- Två kokta ägg, en banan och en handfull naturella nötter och mandlar. 

- Grekisk yoghurt med frukt, granola (gärna hemgjord) nötter och honung.

- Två rawbollar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar