Kungens önskan: Kreativa balkonger ska inspirera på Solliden

I år är de populära idéträdgårdarna balkonger.

delningar

De senaste fem åren har Solliden arrangerat Idéträdgårdar under sommaren. Kungen väljer ut ett tema och sedan får den som vill skicka in sitt bidrag till temat i form av en skiss till en trädgårdsyta på Sollidens slott.

Det här året skiljer sig temat dock från föregående år då Kungen har valt "Balkongliv". Det har dock inte stoppat bidragen från att ramla in och Sollidens jury har fått in cirka 20 stycken på temat. Av dessa har åtta stycken valts ut, från både lokala och nationella parter. På lördagen är det invigning på Solliden.

– Eftersom temat är annorlunda i år, det krävs ju inte längre någon trädgård, har vi sett många olika idéer. Bland de vi har valt ut har en konstnär till exempel satsat på ätbara saker, en annan har Feng Shui-tema och en tredjes balkong är anpassad för pollinerande insekter, säger Pernilla Klintberg, marknadsansvarig på Sollidens slott och även en av jurymedlemmarna.

Balkongerna byggs upp och dekoreras.

Deltagarna, som bland annat är från Öland, Kalmar, Gävle och Stockholm, har haft sedan i måndags på sig att bygga upp balkongerna. På lördag invigs de med tal och underhållning.

Idéträdgårdarna är inte unika för Solliden utan de kan skådas på olika mässor i landet. Dock lockar Sollidens Idéträdgårdar kanske lite extra.

– I en månad framöver har alla besökare möjlighet rösta på det bidrag de tycker är bäst. Besökarnas pris och ett annat pris från Sollidens jury delas sedan ut av Kungen den 27 juli, säger Pernilla Klintberg.

Hon tycker att idéträdgårdarna gynnar både slottets gamla och nya besökare:

– Det blir ett modernt inslag i parken som kan inspirera. Nu kan även de som inte har trädgård få tips kring hur de kan jobba med sina balkonger.

Marianne Jensen Rose från Roses Feng Shui står vid konstplatsen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar