Larmet: Tusentals kycklingar plågas innan slakt

OBS, genrebild. - Foto: Mostphotos

Utsätts för onödigt lidande.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

SVT rapporterar om att flera veterinärer har slagit larm kring omständigheterna på Guldfågelns slakteri i Mörbylånga. Varje dag beräknas cirka 1800 kycklingar komma dit med brutna vingar.

Upptäckten gjordes i början på förra året. Då visade det sig att flera av kycklingarna hade så allvarliga frakturer att skelettet trängt igenom huden.

– Vi har en djurskyddslag som säger att djur ska skyddas mot onödigt lidande. Och har en kyckling brutit en vinge, då är det ett onödigt lidande. Det är inte så vi har byggt vår djurhållning i Sverige. Det är inte ett sätt som är acceptabelt, säger Ulrika Lind, veterinär på Livsmedelsverket, till SVT.

Enligt de beräkningar som Guldfågeln själva har gjort är det endast 500 kycklingar om dagen som slaktas med brutna vingar. Men Guldfågelns primärchef Anita Pettersson säger till SVT att det är för tidigt att svara på varför vingskadorna har ökat och vill inte spekulera kring vad det kan bero på.

– Guldfågeln ser allvarligt på djuromsorgen, och det är klart att vi inte ska ha några vingskador. Vi jobbar mot en nollvision mot vingskador, säger Anita Pettersson.

Guldfågeln har nu startat ett arbete vid namn Projekt vingar för att ta reda på var i processen kycklingarna skadas. Ett projekt som har tillsammans med uppfödare, transportörer och branschorganisationen Svensk fågel.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar