LISTA: Över 40 arrangörer vill lyfta världsarvet: "Något för alla"

Cirka 80 olika aktiviteter finns att välja på under världsarvsveckan. - Foto: Pressbild

Det här kan du göra under världsarvsveckan.

delningar

Under veckan 29 mellan den 15-21 juli är det återigen dags för världsarvsveckan. Då går ett flertal arrangörer ihop och genomför en vecka med ett stort urval av aktiviteter med fokus på världsarvet på södra Öland.

I samband med detta arrangeras även matmässan Mat i världsarvet mellan den 18-19 juli i Mörbylångas hamnområde.

Södra Ölands odlingslandskap är med på Unescos lista över skyddade världsarv. Den första världsarvshelgen genomfördes 2010 och två år senare växte evenemanget till en hel vecka.

– I år är det extra roligt eftersom det är över 40 arrangörsorganisationer som tillsammans skapar det här fantastiska programmet med nästan 80 programpunkter. Här finns verkligen något att göra för alla. Förra året genomförde vi en utvärdering med både arrangörer och deltagare och den visade att de som får tag i ett av världsarvsveckans programblad väljer att gå på flera evenemang under veckan, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare på Mörbylånga kommun i ett pressmeddelande.

Något av det som finns att göra under veckan är bland annat guidade turer, öppna kyrktorn, barnaktiviteter, majslabyrinten i Ventlinge, Bruna bönans dag i Kastlösa, föredrag, utställningar, cykelturer, musikkvällar och öppna hembygdsgårdar.

Här kan du läsa mer om programpunkterna och hitta ett fullständigt program.

"Landskapet här är unikt och värdefullt. I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. I dag fortsätter lantbrukarna att odla jorden och låta sina djur beta. Tack vare lantbrukarna kan odlingslandskapet upplevas av nya generationer", skriver kommunen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar