Möt bankens nya vd: "Fina värden vi står för"

Anneli Nilsson tillträder som vd för Ölands bank i vår. - Foto: Tilda Eriksson

Anneli Nilsson är stolt över Ölands bank. "Unikt att vi ger tillbaka till bygden".

delningar

Mårten Lindberg lämnar sitt uppdrag som vd för Ölands Bank. Den nya vd:n blir istället Anneli Nilsson som har många års erfarenhet inom branschen.

– Jag har haft förmånen och möjligheterna att testa olika uppdrag i banken under mina år. Jag har fått växa och utvecklats och känt att jag har fått vara med och bidra. Det har jag uppskattat väldigt mycket och det kanske är det som har gjort att jag är där jag är nu. Jag känner oerhört mycket för banken, säger Anneli till 24Öland.

Vid drygt 21 års ålder började hon studera ekonomi med inriktning marknadsföring vid Kalmar högskola. Efter ett års studier sökte hon sommarjobb hos Ölands bank. Hon fick först ett nej men efter ett tag kontaktade banken Anneli igen då någon hade hoppat av och hon fick sommarjobbet.

– Då visste jag inte så mycket vad bank innebar men jag tyckte det var jätteroligt och det var den sommaren som föreningsbanken och sparbanken slogs ihop. Då fick jag en förfrågan om att ta studieuppehåll ett år för de behövde extra resurser. Det tackade jag ja till och fick då jobba i kassan och kundtjänsten på banken. Efter det fortsatte jag att plugga och jobbade lite extra på banken.

När Anneli var färdig med sina studier fick hon förfrågan om en fast anställning på banken.

– Då var det ingen som arbetade med marknadsföring och kommunikation. Men de gav mig chansen och vi skulle då skapa en varumärkesplattform och utveckla mer hur vår profil skulle vara. Vi byggde då upp vår externa och interna hemsida.

Efter en tid blev Anneli privatmarknadsansvarig samtidigt som hon var ansvarig för marknad och kommunikation under många år. När Mårten Lindberg tillträdde som vd för Ölands bank 2008 blev det en omorganisation och Anneli blev då istället kontorschef.

År 2015 blev det en ny omorganisation och Anneli blev då istället affärs- och rörelsechef i banken. 2016 blev Anneli även vice vd. Anneli tar nu över som vd efter Mårten, en process som blev färdig i början av januari.

– Det jag kan bidra med är att jag har en bra kännedom om banken och Ölands förutsättningar. Jag tror att det handlar om att utveckla banken efter de fina värden vi står för och att vi hänger med i utvecklingen. Det är svårt att säga såhär innan jag har gått in i det, men jag ska känna in och lyssna av, säger Anneli.

Att skapa bra förutsättningar för personalen är något som Anneli vill förverkliga.

– Personalstyrkan är den största styrkan vi har. De är dem som möter våra kunder och bygger kundrelationer. Jag vill ge dem så bra förutsättningar som möjligt så att de kan utveckla det förtroendet som redan finns. Vi är ett lag och gör det tillsammans, säger Anneli.

Ölands bank ägs av Sparbanksstiftelsen och Swedbank. Vinsten återinvesteras i olika projekt för Ölands utveckling.

– Vårt existensberättigande handlar om att vi vill att Öland ska vara en plats där jag som människa kan verka, leva och vara. Det som är unikt för oss är att vi ger tillbaka till bygden här på Öland. Vi vill att hjulen ska snurra här och det känns väldigt bra i hjärtat att pengarna går till Ölands utveckling, säger Anneli.

Enligt Anneli har kundernas beteende förändrats under de senaste åren, något som är en utmaning.

– Som sparbank står vi mycket för tradition och vi har varit på orten länge. Förut valde man den bank som fanns på sin ort men idag kan man välja vilken bank som helst. Vi vill fortsätta vara konkurrenskraftiga, relevanta och nå fram med den grunden vi står för. Digitalisering är också en annan utmaning att hänga med i. Vi vill hjälpa kunden med digitalisering och tillmötesgå det.

Anneli tillträder som vd på Ölands bank i vår.

FAKTA

Anneli Nilsson

Ålder: 41 år

Yrke: Tillträder som vd för Ölands bank i vår

Utbildning: Ekonomi med inriktning marknadsföring på Högskolan i Kalmar

Bor: Borgholm

Familj: Man, två söner och en katt som heter Nisse.

Intressen: Familj, umgås med vänner, mår bra av att röra på sig. Simmar och går på cirkelfys.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar