Myndigheten varnar för bedragarnas knep: "Svara inte"

Foto: Mostphotos.

En ny våg av bluffsamtal från utlandet drabbar svenskarna.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Bluffsamtalet från utlandet till svenska mobiltelefoner ser inte ut att ha något slut. Just nu kommer det många samtal från östafrikanska Burundi, rapporterar Dina Pengar.

Det har tidigare inkommit liknande typ av samtal från bland annat italienska och afrikanska landsnummer, men även från Seychellerna och Salomonöarna.

Tillvägagångssättet som uppringaren använder sig av är att de snabbt avslutar samtalet efter bara någon signal i hopp om att mottagaren ska ringa upp. Gör du det kommer det in pengar på bedragarens konto. Personerna bakom bluffen använder sig av telefonrobotar som ringer dessa samtal.

– Känner du ingen som är där, så svara inte, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert, till Dina Pengar.

Enligt Jan Olsson kostar det omkring 8 kronor i minuten att ringa till Afrika. Av det tar operatören någon krona. Bakom samtalen finns företag, som på papperet inte existerar, som tar cirka 50 öre per minut.

– Ta 50-öringen gånger någon miljon samtal – det är ju inte bara Sverige som är drabbade av det här, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter, till sajten.

Så sent som i fjol varnade IT- och telekomföretagen om bluffsamtalen och uppmanade att aldrig ringa upp nummer man inte känner igen, särskilt de från utlandet. Skulle fallet ändå vara så att du ring upp numret råder branschorganisationen dig att göra en polisanmälan och att kontakta din operatör för att undersöka hur hög kostaden för samtalet blev.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar