Nej-sidan efter folkets val: "Känner oss stolta"

Tydlig majoritet vill ha kvar två kommuner.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Öland har den senaste tidens debatt inte bara handlat om, tullar, import, export eller migrationsfrågor på EU-nivå utan även om Ölands framtid och om "Öland ska bilda en gemensam kommun.

I söndagens folkomröstning blev det ett tydligt NEJ. 55,7 procent av rösterna tycker att det ska vara två kommuner på Öland. 41,4 procent tycker att det ska vara en kommun och 2,9 procent valde att rösta blankt.

– Det var inte ett väntat att det skulle bli så många som röstade nej, utan vi på nej-sidan har jobbat hårt, kampanjat inom nej-rörelsen och valt att inte ta ut någonting i förskott. Vi har respektfullt inväntat invånarnas röster, säger Liv Stjärnlöf (M) från Mörbylånga kommun till 24Öland.

I båda kommunerna var det en majoritet av valdistrikten som röstade nej. Sju av nio i Borgholm och sju av tio i Mörbylånga kommun.

– Det jag tycker är intressant är att båda kommunerna är helt överens om den här frågan till skillnad mot förra gången. Det är ett tydligt mandat att stå på när vi formar Ölands framtid, säger Stjärnlöf och fortsätter:

– Vi som har varit ute och mött mycket väljare inom nej-kampanjen känner oss stolta att vi har fått det förtroendet som väljarna har gett oss genom att samarbeta framåt och någonstans så har vi fått ett väldigt stort stöd.

Många tog chansen att rösta om en eller två kommuner på Öland.

Något som har varit annorlunda i kampanjandet för och emot en kommun har varit att partierna har varit splittrade internt. Kampanjarbetet har skett över alla möjliga partigränser.

– Det blev en väldigt oväntad klar seger, säger Joel Schäfer (S) från Borgholms kommun.

– Jag är helt övertygad om att det var underlaget som avgjorde folkomröstningen, att nej-sidan blev så pass stor. Ja-sidan gick till val på att "rösta ja så löser vi allt senare". Medborgarna kräver mer än så, analyserar Schäfer.

Han lyfter fram en annan positiv effekt av kampanjandet – att man fått bättre kontaktnät efter att ha arbetat tillsammans med politiker från både andra partier och grannkommunen.

– Det gör att vi på sikt kan få stärka och ha ett bra samarbete och samverkan mellan varandra. Nu börjar den stora processen med att få igång ännu mer samverkan mellan våra kommuner, säger Joel Schäfer.

Vattenförsörjningen, miljö, energi och hållbarhet är områden han ser där Mörbylånga och Borgholm kan hjälpa varandra ännu mer.

– Jag tycker att det var helt rätt beslut av väljarna att rösta nej. Nu ska vi bli bättre än någonsin tillsammans, säger Schäfer.

Över 55 procent av de som röstade anser att det ska vara två kommuner även i framtiden

Även Liv Stjärnlöf ser fram emot att börja arbeta ännu tätare med sina kollegor på norra delen av ön.

Vad händer nu framöver?

– Vi har egentligen längtat efter idag (måndag) med förhoppningen om att det skulle gå så här bra. Det vi ser fram emot är att sätta till verket det vi har pratat om hela vägen genom att utveckla samarbete och se hur vi tillsammans kan rusta Öland bäst inför framtiden med de planer och visioner som vi har diskuterat med de väljare som vi har mött.

– Vi planerar att träffas och diskutera över partigränserna och kommungränserna om hur vi ska gå vidare. Vi har en del utstakade mål inom en hel del om råden som vi är på det klara med att diskutera och komma på bra lösningar och nu börjar vi jobba – det känns jättekul.

Här kan du se hur varje distrikt röstade i Mörbylånga respektive Borgholms kommun.

FAKTA

Så röstade ölänningarna

Totalt

JA - 41,4% (5793)

NEJ - 55,7% (7797)

Blankt - 2,9 (408)

Valdeltagande - 66,8% (13 998 av 20 943)

Mörbylånga (personer)

JA - 42,4% (3454) NEJ - 54,4% (4424)

Blankt - 3,2% (259)

Valdeltagande - 68,7% (8137 av 11 837)

Borgholm (personer)

JA - 39,9% (2339)

NEJ - 57,5% (3373)

Blankt - 2,5% (149)

Valdeltagande - 64,3% (5861 av 9106)

Källa: Mörbylånga och Borgholms kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar