Nya lagen snart verklighet – ska skydda ditt husdjur

Genrefoton: Mostphotos.

För två år sedan röstade riksdagen igenom lagen. Snart träder den i kraft.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Regeringen har under torsdagen beslutat om en ny djurskyddsförordning. Det meddelar regeringen på sin hemsida.

Djurskyddsförordningen har uppdaterats så att den stämmer överens med den nya djurskyddslagen som träder i kraft den 1 april i år, som riksdagen röstade igenom i maj 2017.

Syftet med den nya djurskyddslagen är att säkerställa ett gott djurskydd och att främja en god djurvälfärd och respekt för djur.

Viktiga bestämmelser i lagen är till exempel ett förtydligande av kravet på naturligt beteende, ett nytt allmänt kompetenskrav, ett tydligt förbud mot att överge djur samt skärpta bestämmelser när djur används i tävlingsverksamhet eller prov.

– I takt med att samhället utvecklas och vår kunskap om djurvälfärd ökar, är jag som landsbygdsminister väldigt nöjd med den nya lagstiftningen som kommer att ge bra förutsättningar för att skydda djuren och främja deras välfärd, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Andra viktiga förändringar på djurskyddsområdet är en ny sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen. Bestämmelsen gör det möjligt för personal inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten att lämna uppgifter om vissa djurskyddsproblem till länsstyrelserna och Polismyndigheten.

Det sistnämnda bottnar i den tragiska händelse då katten Maja i juni 2016 svalt ihjäl i en lägenhet efter att hennes matte åkt in på sjukhus. Hemtjänsten var medvetna om att katten fanns i lägenheten, men med hänvisning till sekretessbestämmelser gjordes inga åtgärder vilket gjorde att Maja svalt ihjäl.

Regeringen har även beslutat om ett förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus. Förbudet trädde i kraft den 1 januari i år.

Regeringens arbete med djurskyddsfrågor fortsätter samtidigt. Just nu pågår bland annat en utredning om proportionerliga och effektiva sanktioner vid brott mot djur och ett uppdrag om hur ett system för obligatorisk märkning och registrering av katter kan utformas.  

Den nya förordningen träder i kraft samtidigt som den nya djurskyddslagen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar