Laddar

Nya reglerna: Nu riskerar 200 000 svenskar körförbud

Det är fortfarande många som inte känner till de nya besiktningsreglerna som infördes tidigare i år. Det visar siffror från Opus Bilprovning.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

De nya besiktningsreglerna som infördes tidigare i år gör att extra många fordon nu riskerar körförbud om de inte besiktas innan 31 december.

Närmare 200 000 fordon är i riskgruppen, enligt Opus Bilprovning. Eftersom många kanske inte är medvetna om detta, finns en risk att det kan bli svårt att få tider i mellandagarna, enligt företaget.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder, vi har drive-in på många av våra stationer och kommer planera extra långa öppettider där det behövs, säger Tord Fornander, produktionschef och vice vd för Opus Bilprovning.

De nya besiktningsreglerna som trädde i kraft i maj i år innebär att de gamla reglerna där slutsiffran på registreringsskylten styrde besiktningsdatum, inte längre gäller.

I dagsläget är det 42 000 fordon som skulle ha besiktigats den 30 november 2018, men som ännu inte har gjort det och alltså fått körförbud. Den 1 januari kommer 198 392 fordon att få körförbud om man inte besiktar innan 31 december 2018.

Det är lätt att kontrollera om ett fordon är i riskzonen att få körförbud – eller redan fått det – genom att slå in registreringsnumret på Transportstyrelsens hemsida.

De nya reglerna innebär att personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

* Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

* Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

* Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes Share Facebook Twitter LinkedIn E-post

Relaterade artiklar