Nya röklagen kan orsaka skräpkaos – kan öka lavinartat

Fotokälla: Nyheter24.

Därför kan lagen leda till mycket mer nedskräpning framöver.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Fimpar är det vanligaste plastskräpet – både i städer och på stränder i Sverige och årligen slängs över en miljard fimpar på marken.

Den nya tobakslagen som införs den 1 juli, innebär att rökning kommer att förbjudas på allmänna platser som bland annat uteserveringar.

Men det finns en risk finns att nedskräpningen kommer att öka lavinartat, menar nu Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, som Nyheter24 har pratat med.

– Eftersom flera askkoppar kommer tas bort så finns risken att rökarna inte kommer att ha någonstans att fimpa sina cigaretter, säger hon till nyhetssajten.

Lösningen, hoppas Håll Sverige Rent, är därför inte att kommunerna tar bort askfaten, utan flyttar dem – alternativt att rökarna själva tar med sig egna askkoppar.

Som vi tidigare har rapporterat kring finns det kritik mot den nya lagen då det är restaurang- och butiksägarnas ansvar att se till att rökare inte röker på deras mark från och med sommaren, vilket i verkligheten förväntas bli svårt att kontrollera huruvida det sköts.

– Det är en omöjlig uppgift att kontrollera hur alla restaurangägare följer rökförbudet. Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, sade Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen tidigare i år till SVT.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar