I samarbete med annonsör

Öland erbjuder högklassiga smaker och oslagbar natur i sommar

Nu lanseras Smakerpaoland.se – en guide kring Ölands prisade matupplevelser.

delningar

Det blomstrar om Öland om sommaren och det är inte för intet som ön är en av landets mest älskade sommardestinationer. Kalkstensbrott, ruiner och till och med gamla hönshus förvandlas till konsertplatser och vackra klapperstensfält, finkorniga sandstränder och undangömda vikar bjuder in till svalkande dopp i havet.

Men mellan konserter och häng på stranden erbjuder Öland också en mängd kaféer, restauranger, gårdsbutiker och krogar. Många hyllade i den prestigefyllda kafé- och restaurangguiden White Guide som årligen ges ut.

För att uppmärksamma smakerna och matkulturen på ön lanseras därför sajten Smaker på Öland, som kommer att guida sommargäster och öbor genom de kulinariska upplevelserna. På plattformen kommer matställen att samsas med aktuella nyheter kring evenemang och händelser på ön i sommar.

– Öland erbjuder verkligen en bredd av unika smaker. Här finns prisbelönta restauranger, ljuvliga kaféer, högklassiga dryckesleverantörer, gårdsbutiker med lokala produkter och för att inte tala om alla restauranger och kaféer som är med i Nordens ledande guidesystem, säger Stefan Ahlgren.

Stefan var med och tog fram Smaker på Öland när han arbetade som destinationsutvecklare. Numera är han borgchef för Eketorps borg.

Så oavsett om man önskar ett somrigt sorl på en välfylld uteservering eller en lugn fika eller lunch i en lummig trädgård så är alternativen många. De mest välbesökta serveringarna hittas längs kusten eller vid attraktiva gångstråk.

På Smaker på Öland hittar du även tips på aktiviter kopplade till mat så som matlagning, tips på hur du hittar ramslök och goda recept eller varför inte en fyra timmar lång matvandring där deltagaren får ta del av allt gott man kan göra av Ölands jordbruksprodukter och om vad som historiskt har ätits på ön.

Stefan Ahlgren har bra koll på de olika aktörerna på ön och favoriterna är många.

– Jag tycker speciellt om Ölands många kaféer, där både kvaliteten och variationen i utbudet generellt sett är god och hela 10 kaféer är med i white guide. Några favoriter är: Kaffestugan i Böda som jag tycker gör det godaste matbrödet, Kaffestugan i Ismanstorp med det mest unika läget, återöppnade Gårdby Kafé & Lanthandel eller det anspråkslösa kaféet på Havtornsgården.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.