Öländska konstnärer firar 50 år tillsammans: "Tufft att hålla ihop ibland"

Konstnärsgruppen prisades av landstinget. "För lång och trogen tjänst", säger Jürgen Ewel.

delningar

Konstnärsgruppen Åkerbokonstnärerna på norra Öland bildades 1968 och består av elva konstnärer. Tidigare under hösten belönades de med ett kulturstipendiat av Landstinget.

Konstnärerna får tillsammans dela på 25 000 kronor och priset delas ut vid fullmäktiges sammanträde i november.

– Gruppen har funnits i 50 år så det är en belöning för lång och trogen tjänst. Det är en klapp på axeln för alla oss medlemmar i gruppen. Vi är individualister allihopa så ibland är det tufft att hålla ihop, säger Jürgen Ewel, huvudansvarig för Åkerbokonstnärerna.

Jürgen har varit medlem i konstnärsgruppen i 25 år och blev huvudansvarig för ungefär tio år sedan. Tillsammans arrangerar de utställningar både utomlands och på Öland. I nuläget förbereder de sig för en utställning på Island i augusti nästa år.

– Alla kanske inte kan delta vid utställningen på Island och därför tycker vi att det är bättre om vi lägger kulturstipendiet på något annat. Till exempel att medlemmarna slipper betala sin medlemsavgift under två år. Då får alla ta del av det och det blir mer rättvist, säger Jürgen.

Åkerbokonstnärerna är en grupp som bara finns på norra Öland och gruppen består av flera bildkonstnärer. Materialet de flesta använder är olja, akvarell och akryl.

Jürgen själv använder sig mest av olja men han gör också skulpturer. Han har varit konstnär sedan år 1976, då kom han till Sverige från Berlin i Tyskland. Hans ateljé heter Ålkistan och ligger längs med Horns kustväg på norra Öland.

– Mina idéer kommer ifrån intryck som fastnar på näthinnan. Det jag målar mest är landskap så som de skulle kunna vara. Inga som finns utan mer drömlika scenarion.

FAKTA

Åkerbokonstnärerna består av:

Jürgen Ewel, måleri

Lars Arvidsson, måleri/grafik

Silvija Boysen-Sinka, måleri

Maria Drott, måleri

Martin Enander, måleri

Eva Forsberg, grafik

Elisabet Hall, måleri

Eva Lissinger, måleri

Lucas Lundh, teckning och måleri

Caroline Möller, keramik

Lennart Sjögren, måleri

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar