Polisens varning inför vintern: "Tyvärr ökar det"

Mats Eriksson, polisens presstalesperson. Foto: Polisen/Bildbyrån

Vädret blir kallare – då rånas unga på sina exklusiva jackor.

21 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Vintern närmar sig med stormsteg och det innebär att antalet stölder och rån av vinterjackor ökar. Det är främst dyra märkesjackor som Canada Goose, Moncler, Hermes och Pyrenex som är attraktiva hos tjuvarna. Jackor som kan kosta uppemot 10 000 kronor. Nu uppmanar polisen om att man ska stöldmärka en dyr jacka, mobiltelefon och andra attraktiva tillhörigheter.

– Tyvärr ökar antalet personrån av dyra jackor när kylan kommer. Men även stölderna i affärer, skolor och omklädningsrum blir fler. Bland unga är det vanligt att köpa jackor av samma märke. Tänk därför på att också tydligt namnmärka kläderna, även det kan verka brottsförebyggande, säger polisen Claes Stjernström.

När en polispatrull påträffar en misstänkt gärningsperson kan man snabbt knyta en person till brottet om jackan eller mobiltelefon är stöldmärkt. Dessutom kan man upptäcka häleribrott i samband med att personer har misstänkt stöldgods på sig, eftersom dyra jackor brukar säljas vidare.

– De där jackorna är inte gratis utan kostar som en sämre begagnad bil. De stjäls i butiker, omklädningsrum i skolor och man kan till och med bli rånad på dem. Det handlar ofta om andra ungdomar. Några av dem kan till och med ha en missbruksproblematik. Det finns en del som gör det för att bekosta missbruket, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till Metro.

Märk-dna är syntetiskt framställt dna där man penslar en osynlig vätska på värdesaker. Vätskan framträder under UV-ljus och varje märkning är unik, vilket betyder att den kan spåras. Märkningen håller i minst fem år.

– Det kan verka brottsförebyggande. Det är gräsligt att man ska behöva märka saker överhuvudtaget och inte kan få ha sina egna saker i fred, men så är det ju tyvärr inte alltid, säger Mats Eriksson till tidningen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.