Polishund fann gömda vapen – hemvärnsman döms till fängelse

Vid en husrannsakan hittades hagelgevär och narkotikaklassad medicin.

delningar

Det var i mitten av december förra året som en 50-årig man från Färjestaden greps av polisen efter att ha upprätt påverkat. Man tog beslut om att söka igenom mannens hem och där gjorde man en rad fynd.

Mannen hade licens för en startpistol, men utöver den fann man flera andra vapen, bland annat två hagelgevär. Det var en hundförare som hittade de gömda gevären.

I förrådet fanns även närmare 300 patroner och ett 20-tal brandfarliga lyspatroner. Polisen hittade också cirka 550 narkotikaklassade tabletter.

50-åringen har varit aktiv i hemvärnet i många år, fram till början av 2000-talet. Han hävdar själv att han har fått med sig ammunition hem från olika övningar. Han har inte heller "haft en tanke" på lådan med hagelgevär i hemmet och uppger att han har tänkt skaffa vapenlicens.

Mannen har varit verksam som sjuksköterska och var även åtalad för att ha stulit cirka 200 narkotikaklassade tabletter från en patient förra våren.

Där väljer tingsrätten att fria mannen då det var fler än han som hade tillgång till patientens medicinskåp. Man medger dock att flertalet omständigheter pekar på att 50-åringen kan ha utfört det misstänkta brottet.

Mannen själv nekar till alla former av vapenbrott. Han erkänner narkotikabrottet och innehav av narkotikaklassade preparat som inte var utskrivna till honom.

Tingsrätten dömer 50-åringen för, förutom narkotikabrott, även grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Påföljden blir fängelse i två år och tre månader. Man anser att det ger ett ökat straffvärde att mannen har kommit över narkotikan genom sitt jobb som sjuksköterska.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar