Rikspolischefen oroad över den ökande knarkhandeln

Sveriges rikspolischef, Anders Thornberg var på en snabbvisit i Borgholm. "Det är ett växande problem och jag är orolig för den utvecklingen som jag ser".

delningar

Under onsdagen har rikspolischefen, Anders Thornberg varit på besök i regionen. Han började dagen med att åka till Borgholm för att besöka poliskollegorna där för att sedan besöka Solliden. Polisområdeskommunikatör, Christine Bergkvist Björklund, förklarar att Anders Thornberg försöker göra liknande besök en gång i veckan för att lära och se hur polisområdena funkar. Han är själv polis i grund och botten och har tidigare varit säkerhetspolischef.

Politikerna i Sverige har lovat att det ska bli 10 000 fler poliser i Sverige inom en femårsperiod, för att kunna mätta behovet av poliser i Sverige. En het fråga, inte minst på glesbygden.

– Det är så i hela Sverige. Det finns sju regioner i Sverige med både storstäder och glesbygd, allt uppifrån Norrland genom hela vårt land. Vi har organiserat oss i länspolisområden och hela idén med ombildningen är att vi ska komma så nära befolkningen som möjligt och kolla på den lokala problematiken, säger Anders Thornberg till 24Kalmar.

Han medger att det finns en resursbrist i hela landet och att de tilltänkta nya poliserna ska fördelas över landets yta efter bästa förmåga.

– Det finns områden i Sverige där den lokala problembilden är att man skjuter på öppen gata, narkotikahandel och så vidare, medan det i andra delar är trafikfrågor och buskörning som behöver prioriteras. Vi måste ta alla lokala problembilder på största allvar och jobba på det.

I Kalmar har narkotikahandeln brett ut sig och det har tidigare rapporterats om öppen handel vid Baronen och Kalmar centralstation, men det är inget fenomen som är unikt för regionen, menar Thornberg.

– Vart vi än är i Sverige så är det samma sak. Det är ett växande problem och jag är orolig för den utvecklingen som jag ser. Det är väldigt många människor som far illa och fastnar i beroende och i ett kriminellt beteende.

– Det är många gänguppgörelser i särskilt utsatta områden där det handlar mycket om revir, narkotikaaffärer och kriminella affärer som i olik omfattning rör narkotika, det är väldigt allvarligt.

Ett sätt i att försöka råda bukt i problematiken handlar om samarbete mellan polis, socialtjänst och kommun, det menar Thornberg.

– Olika myndigheter måste jobba tillsammans för att bekämpa det här. i USA har det gått långt och många som har råkat illa ut och det är många som dör i narkotikamissbruk och vi vill inte att det ska bli den omfattningen i vårt land.

Vad ser du att Kalmar län har för utmaningar?

– Det är rätt mycket våld i nära relationer, det finns också i hela vårt land där man inom familjen, ofta kvinnor och barn som far illa, som blir misshandlade eller utsatta för sexuella övergrepp. Vi har sett följdräkningar och fått beskrivet av stölder som drabbar vanliga människor.

– Vi har även sett internationella brottsnätverk som stjäl olika saker. Det och narkotikaproblematiken har naturligtvis varit uppe.

Han menar också att Kalmar och Ölands populäritet under sommaren är en stor utmaning för polisen.

– Med den stora tillväxten av människor som samlas på ett ställe blir det ofta utsatt. Det kan bli mycket fylleri, bråk och annat som polisen måste kunna hantera för att det ska vara tryggt, säkert och trevligt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.