Så många solcellsanläggningar finns det på Öland

Ny statistik från Energimyndigheten.

delningar

Under 2018 fanns 760 av landets totalt 25 500 nätanslutna solscellsanläggningar i Uppsala, vilket är den kommun med flest anläggningar i landet, enligt ny statistik från Energimyndigheten.

– Statistiken gäller samtliga solcellsanläggningar i Sverige som är kopplade till nätet. Då ingår både privatpersoner och företag och offentlig sektor, samt både mindre anläggningar på småhus och solparker, säger Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Grafik: Siren. Källa: Energimyndigheten.

Den totala elproduktionen i Sverige 2017 var omkring 160 terrawattimmar (TWh). Enligt Energimyndighetens uppskattning producerade solscellsanläggningarna 0,3 TWh el.

– Vi har inte gjort en djupare analys än om vad den installerade effekten kommer att bli för 2019, men vi förväntar oss att ökningen kommer att vara någonstans runt 180 MW, kanske lite lägre beroende på hur ändringarna i solcellsstödet påverkar besluten, säger Jeffrey Berard.

I Kalmar län toppar Västerviks kommun med 185 stycken solcellsanläggningar, därefter kommer Kalmar kommun (160) och Borgholm kommun (101).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar