Så mycket mindre tjänar kvinnorna i länet

Bland regionsanställda tjänar männen flera tusenlappar mer i månaden.

delningar

Bland regionanställda är medianlönen för kvinnor lägre än för män i alla landets regioner. På riksnivå tjänar männen cirka 4000 kronor mer än kvinnorna i månaden.

I Östergötland är lönegapet nästan dubbelt så stort, enligt siffror för 2018 från kommundatabasen Kolada. I Kalmar län tjänade männen 5000 kronor mer i månaden än kvinnorna under 2018.

– Kvinnor och män tillhör ofta olika yrkesgrupper. Inom landstinget är det många kvinnor som jobbar som undersköterskor och den lönen skiljer sig mycket från en specialistläkares till exempel, säger Lena Bernhardtz, jämställdhetsstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB), till Nyhetsbyrån Siren.

Region Östergötland har den högsta medianlönen för män av alla regioner. Medianlönen för kvinnor ligger däremot i det lägre spannet vid en jämförelse med övriga landet. Det gör att lönegapet mellan män och kvinnor, 7300 kronor per månad, är det största av alla regioners.

– Vi brukar titta på kvinnors lön i procent av mäns. I landstingssektorn är det ganska stora skillnader – kvinnor har 79 procent av mäns lön. Men om man gör en standardvägning och tar hänsyn till alla kända skillnader som ålder, utbildning, arbetstid, sektor och yrke, har kvinnor 95 procent av mäns lön, säger Lena Bernhardtz.

Statistiken i Kolada kommer från SCB och gäller landstingsanställda i åldern 18 till 66 år som är månads- eller timavlönade. All lön är uppräknad till heltidslön, där grundlön, rörliga tillägg och förmåner ingår. Anställda i landstingsägda bolag ingår inte.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren. Källa: Kolada/SCB

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar