Så ser landstingets nya ledning ut: "Detta är en väldigt spännande tid"

"Det är viktigt att bygga en stark majoritet som inte blir beroende av någon vågmästare", säger den tidigare oppositionspolitikern.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Efter att årets val den 9 september, som ritat om det politiska landskapet på många håll i landet, har de etablerade blocken inte längre haft underlag för att kunna styra. Och likaså blev fallet i Kalmar. Men för att undvika att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll har man nu förhandlat fram till en ny majoritet.

Under onsdagseftermiddagen presenterades lösningen på det problem som man anser uppstod under valnatten. Lösningen kommer innebära ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Och tillsammans ska den nya majoriteten ta över Landstinget i Kalmar län som den första januari döps om till Region Kalmar län.

– Vi går nu in i en helt ny organisation. Detta är en väldigt spännande tid då den nya regionen får ett breddat uppdrag och även får ansvar för de regionala utvecklings- och tillväxtfrågorna. Och för att ta oss an de här nya utmaningarna behövs en stabilitet, en majoritet och tydliga politiska förslag till hur vi ska kunna föra länet vidare, säger landstingets ordförande Anders Henriksson (S).

– Vi tror inte att det blir möjligt med en bra lösning i landstinget där vi har osäkra beslutsförutsättningar. Och det finns de som tycker att vi borde prövat andra lösningar men i min värld så är 28 mandat alltid mindre än 29 mandat. Och om vi hade valt en annan väg hade vi också haft en situation där Sverigedemokraterna hade varit vågmästare och bestämt utvecklingen för de kommande fyra åren. Och för oss var det otänkbart att skapa en sådan situation. Därför öppnade vi för ett sonderande samtal med Socialdemokraterna och Liberalerna, säger landstingets förste vice ordförande Christer Jonsson (C).

De samtalen Christer Jonsson nämner har därmed resulterat i Landstingets nya ledning. Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna är nu avslutade och därmed är blockpolitikens tid är förbi inom Kalmar län.

– Christer och jag kommer från en situation där vi suttit i opposition under tre mandatperioder. Och nu stod vi eventuellt inför en fjärde mandatperiod också. Och med tanke på den politiska situation som finns, och det politiska landskap som förändrats väldigt mycket, så har vi kommit fram till att vi kliver fram och tar ansvar i den här situationen. Istället för att stå kvar och skrika i oppositionen. Vi har nu även möjlighet att få igenom mycket mer av våran sakpolitik, säger tidigare oppositionspolitikern Pierre Edström (L).

På den korta tiden som partierna fört samtal sinsemellan har man nu presenterat ett så kallat regeringsdokument men en rad olika punkter som man nu kommer driva under den kommande mandatperioden.

Några exempelpunkter är: Kalmars tillväxt, jämlik vård, ekonomi i balans, köfri vård, framtidssäkrad sjukhusvård, mänsklig hälsa, värna om vårdens medarbetare, och arbeta för ett grönt län.

– Vi i Kalmar län är en väldigt exportberoende region. Vi lever i en osäker omvärld, inte bara i landet Sverige utan överhuvudtaget i vår omvärld. Det finns starka krafter som vill stänga ute omvärlden och bygga murar runt landet. Och vi har kommit fram till att det är inte våran ståndpunkt. Utan vi är tre partier som står här och som tillsammans står för öppenhet, mångfald och jämställdhet. Så vår målsättning är att hitta breda lösningar i långsiktiga frågor. Och därför är det viktigt att bygga en stark majoritet som inte blir beroende av någon vågmästare, säger Pierre Edström (L).

Sedan år 2014 har Landstinget i Kalmar län styrts av Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet. Men nu har den nya majoriteten tillsammans 36 av de 67 mandat i regionfullmäktige. Socialdemokraterna har 25, Centerpartiet har 8 och Liberalerna har 3.

Pierre Edström (L), Anders Henriksson (S) och Christer Jonsson (C).

Anders Henriksson (S), Christer Jonsson (C) och Yvonne Hagberg (S).

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar