Så ska svenskarna spendera skatteåterbäringen

Genrefoton: Matilda Larsson, Flickr/Magnus D.

Topplista: Detta gör vi med pengarna från skatteåterbäringen.

delningar

Skattepengarna har börjat att rulla in hos hundratusentals svenskar och redan nu planeras det hur pengarna ska spenderas.

Men vad tror svenskarna att de skulle göra med pengarna om de får tillbaka på skatten? Faktum är att fler än hälften planerar att spara dem. Det visar en färsk Novus-undersökning från Svea Ekonomi.

Därefter är resor det svenskarna helst vill lägga sina skattepengar på. Det gäller främst kvinnor – närmare dubbelt så många kvinnor som män planerar nämligen att resa för pengarna.

Följt av resor väljer svenskarna att unna sig upplevelser, till exempel spa och restaurangbesök.

– Det är intressant att så många svenskar faktiskt planerar att spara sin skatteåterbäring, i synnerhet då det pratas mycket om att vi konsumerar och spenderar i allt större utsträckning, säger Helena Klein, affärsområdeschef för privatlån och spar på Svea Ekonomi i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar även att de som främst kommer att hålla i pengarna är unga svenskar i åldrarna 18 till 29 år. Där svarar hela 63 procent att de ska spara skatteåterbäringen.

De unga som känner att de vill spendera skattepengarna kommer att prioritera resor, mat och hushållsutgifter samt kläder. De som är minst benägna att spara pengarna är svenskar i åldersgruppen 50 till 64 år.

– Det är mycket positivt att så många unga inser vikten av att ha ett sparande och vill börja bygga upp en buffert för framtiden. På Svea Ekonomi fokuserar vi på att ge ungdomar rätt verktyg för att ha en bra ekonomisk grund innan de ska skaffa egen bostad, bilda familj eller liknande. Det kommer att minska stress i vardagen och ge dem bättre förutsättningar för ekonomisk trygghet i framtiden, säger Helena Klein.

Topplista: Så spenderar svenskarna sina skattepengar

1. Sparande 51%

2. Resor 23%

3. Upplevelser 15%

4. Betala av lån/skulder 15%

4. Mat och hushållsutgifter 14%

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar