Sebastian ägde tre butiker när han var 23 år: "Det finns i blodet"

"Jag tycker inte om att förvalta, utan det ska skapas och utvecklas och det ska vara kreativt".

delningar

Sebastian Westerlund startade sin företagarkarriär innan han var 18 år med företaget Eventbolaget. När han var 21 år blev han butiksägare till sin första butik som låg på Saxnäs CampingÖland och vid 23 års ålder var han butiksägare för ytterligare två butiker.

– Man kan säga att det finns i blodet, säger han med ett leende.

Det har, ända sedan han var liten, funnits företagare i familjen.

– Man är mer eller mindre uppvuxen i butik och man har alltid hört tugget hemma och det har format en själv lite. Och jag har alltid tyckt att det är roligt att lära mig nya saker och det är det som har drivit mig, enda sedan jag var liten.

Sebastian läste ekonomiÅkrahällskolan i Nybro och tre år på Linnéuniversitet i Växjö. Han innehar numera en kandidatexamen i affärsutveckling.

– Jag har alltid gillat skolan och haft ganska lätt för det, jag är en teoretiker men har dessvärre tummen mitt i handen, skrattar Westerlund och fortsätter

– Men jag tycker att det är trevligt att plugga, man får ett större helhetsperspektiv på det.

Han var redan i tidig ålder driftig och intresserad av företagande. På Åkrahällskolan drev han UF-företag och innan han tog studenten startade han Eventbolaget.

– Då var det väldigt stort, men när man ser tillbaka på det är det väl inte lika häftigt, men då var det enormt stort att faktiskt vara i den bubblan.

Efter Eventbolaget lärde han känna en annan Nybroprofil, Vedran Latific, och tillsammans startade de Eventra.

– Helt plötsligt var det två hjärnor som var rastlösa och kreativa. Vi gjorde ganska mycket faktiskt och det gick bra. Det hände mycket och jag lärde mig extremt mycket.

Under tiden jobbade han dessutom på Saxnäs Camping och höll i aktiviteterna och i just Saxnäs, ligger en stor del av Sebastians bakgrund.

– När jag var typ 18-19 år skojade jag med dem som ägde butiken och sa att "när ni ska sälja, kan ni väl ringa mig", på skämt. Och sen när jag gick på campus så ringde telefonen och så sa dem att "nu ska vi sälja, nu får du köpa butiken". Och jag svarade att det är väl klart att jag ska köpa butiken.

Då var Sebastian 21 år gammal – och blev därmed butiksägare för första gången. Samtidigt pluggade han på Linnéuniversitetet. Men han nöjde sig inte där.

– Jag blev rastlös och fick nys om en butik till, så dog tog jag över en butik i Köpingsvik och drev den och lagom till C-uppsatsen i skolan tog jag över en tredje, det var bra tider, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Det var otroligt roligt på sommaren och otroligt tråkigt på vintern, det var ju stendött. Men några år efter det här så är jag oerhört tacksam över att jag vågade och också över vilken extremt bra lärdom det var.

Men hur hann du med allt?

– Livet handlar om att planera och strukturera och det har alltid varit min paradgren, för det är så jag får saker gjorda. Sen är det klart att man får ta bort lite. Man kanske inte kan hänga lika mycket med polarna, eller sådär. Men samtidigt ser jag inte det som ett jobb, jag ser det som en livsstil. Min familj och närhet har alltid accepterat det. De är vana och förstår det.

Ja, hur mycket har familjen betytt under din karriär?

– Det är väl egentligen allt. Ens familj är viktig och den är framförallt väldigt viktig då det oftast är dem som stöttar en och är den stabila klippan där bakom. På något sätt ställer dem alltid upp och det är jäkligt skönt att ha. Det är många gånger man funderar på "hur ska man re ut detta?", eller "hur ska man göra detta?", eller "kommer jag att klara det här?". Då har de funnits där, förstått och hjälpt till. Det är ovärdeligt och de är fantastiska.

Men att nöja sig och bara låta saker flyta på – det är inte Sebastians filosofi.

– Jag tycker inte om att förvalta, utan det ska skapas och utvecklas och det ska vara kreativt.

Sagt och gjort. Efter att ha lärt sig mycket på kort tid genom att driva butiker på Öland var det dags att börja sälja av. Två butiker såldes och i samma veva tog han examen på Linnéuniversitetet.

– Då kände jag att det var dags att hitta på något mer, så jag bestämde mig för att starta upp MyWay i Nybro. Nybro kommer alltid att vara en viktig plats i mitt liv. Dels är jag född och uppvuxen där, men det är också en trygg plats och jag har många polare därifrån.

Den andra januari 2016 öppnade MyWay upp dörrarna för första gången.

– Och det är nog det sämsta datumet någonsin att öppna en godisbutik på, men det har löst sig ändå haha.

Han fortsatte att driva MyWay och Handlarn-butiken i Saxnäs till hösten 2017 då han bestämde sig för att sälja butiken i Saxnäs.

– När jag sålde den butiken kände jag att det var dags att ta nästa steg. Valet stod egentligen mellan att göra sig av med personalen eller accelerera och ta nästa steg. Och för mig var det ganska givet att ta nästa steg.

Hur mycket har butiken i Saxnäs betytt för dig?

– Ska man prata i klyschor är det min bebis. Det är där jag har lärt mig allt. Det var första butiken och på ett ställe som jag kände mig trygg på och ett ställe som jag har lärt mig mycket av. När jag köpte den var jag 21, jag hade aldrig drivit en butik och jag var rätt snorvalpig. Men jag fick jäklar jobba mig in i det och lära mig.

Nästa steg resulterade i konfektbutiken.se, en e-handelsbutik som säljer premiumkonfekt till exempel lakrits och choklad av bra kvalité.

– Jag tycker om konfektyr och tycker att det är en spännande bransch. Jag såg en lucka på nätet att premiumkonfekt var ett ganska orört ämne och jag tycker att det är ett oerhört fascinerande ämne och det ligger många varmt om hjärtat, så det passade bra att starta det.

Konfektbutiken lanserades sommaren 2018 och ribban är högt satt.

– Visionen är att det ska bli Sveriges största e-handel inom premiumkonfekt. Det är en oerhört lång resa och vi har precis tagit första stegen, men det är ett mål jag har.

Under åren har Sebastian samlat på sig mängder av kontakter och redan när han började driva butiken i Saxnäs insåg han att det var många leverantörer som levererade fina grejer med bra kvalité – men att de inte fanns samlade någonstans.

Sedan dess har han skissat på just det och i början av 2018 började han konkretisera ned planerna och efter många möten och mycket skissande landade idén i SAKLIGHETER. En butik belägen på Storgatan i Kalmar som säljer presenter och heminredning.

– Det är ett butikskoncept som ska växa och bli större än vad det är nu. Vi har tagit första stegen här nu och det är fullt fokus. MyWay ligger där det ligger och vi utvecklar det så gott vi kan, men fokus ligger på konfektbutiken och SAKLIGHETER just nu.

Du känns som en kille som aldrig slutar drömma eller slutar jaga fler projekt?

– Så är det. Och den dagen som jag slutar att drömma, slutar ha visioner och slutar vilja driva och utveckla mig och mina projekt och andra, då är det nog dags att se sig om och hitta på något annat. Men projekt finns det alltid. Dock ligger allt fokus på konfektbutiken.se och SAKLIGHETER just nu. Inom de här två företagen finns det oerhört mycket saker att göra och en oerhört spännande resa framöver.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar