Skansenskolans elever prisades för sitt jämställdhetsarbete: "Behandlas olika"

Eleverna vill upplysa lärarna om problematiken kring jämställdhet.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Jessica Damgaard Edström är den lärare som ligger bakom jämställdhetsgruppen.

I våras startade svenskaläraren Jessica Damgaard Edström en jämställdhetsgrupp för elever på Skansenskolan. Några av eleverna har nu prisats med Ann Bomans jämställdhetsstipendium för sina projekt. Stina Lamke, som nu går i gymnasiet, skrev en dikt om jämställdhet i 9:an och prisas med 2500 kronor. Lova Haglund, Cecilia Lilja, Ella Rosie Wadin, Nellie Björk Olsson och Agnes Moberg producerade tillsammans en film om jämställdhet och prisades även de med 2500 kronor. De får dela på 500 kronor var.

I filmen visas intervjuer där tjejerna berättar om händelser från när de var små. Men de vill också att lärarna ska förstå den situationen som är just nu.

– När vi var små fick vi tjejer alltid höra att killarna slog oss för de var kära i oss och så är det verkligen inte. Filmen handlar om saker vi upplevt från när vi var små. Men vi vill att lärarna ska bli mer uppmärksamma på det som händer just nu på skolan. Tjejer och killar behandlas fortfarande olika, säger Ella Rosie Wadin, klass 9c.

Lova Haglund, klass 9b, berättar om en annan situation där tjejer och killar har behandlats olika:

– Vi skulle skriva en uppsats om andra världskriget. Tjejerna skulle skriva om hur det var att vara tjej då, att stå i köket och laga mat och vara hemmafru. Medan killarna skulle skriva om hur det var att vara man och gå ut i krig. Varför skulle jag inte kunna skriva en uppsats om hur det är att gå ut i krig? Det borde inte spela någon roll. Som tur var så blev det aldrig någon uppsats, säger hon.

Tjejerna efterfrågar mer utbildning hos lärarna när det gäller jämställdhet.

– På våra lektioner har lärarna sagt flera gånger till oss tjejer att vi ska sätta oss mittemellan två killar för att lugna ner dem. Det är inte vårt ansvar, säger Cecilia Lilja, klass 9b.

Flera olika situationer som tjejerna berättar visar att Skansenskolan har en bit kvar när det gäller jämställdhet.

– Det är skönt att saker har börjat röra på sig när det gäller jämställdhet. Men vi är långt ifrån där än, säger Jessica Damgaard Edström.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar